Életre szóló élmények

2022.07.18. 08:00

Tematikus Erzsébet-táborok itthon és a határon túl

Az elmúlt tíz esztendő alatt egymillióan pihenhettek az Erzsébet-táborokban, hangsúlyozta Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár a Zánkai Erzsébet-táborban, ahol meglátogatta a gyerekeket a minap.

Kovács Erika

Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár gyerekek körében a Zánkai Erzsébet-táborban

Forrás: Erzsébet-tábor

Hornyák Tibor, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány elnökének köszöntője után Hornung Ágnes államtitkár kiemelte, az Erzsébet- táborok rendszere nagyon komplex, hiszen az ottalvósokon kívül vannak napközi, családi, gyógyító- és diabétesztáborok, illetve Erdélyben is várják a pihenni vágyókat. Ezek a táborok ősszel és télen is folytatódnak például az Erzsébet- karácsony révén. 2012-ben, az induláskor 30 ezer gyermek tudott táborozni, idén év végéig pedig 175- 180 ezren pihenhetnek a különféle Erzsébet-táborokban. Az ottalvós táborok a legnépszerűbbek, melyekben mintegy 40 ezren tudnak pihenni Zánkán és Fonyód-ligeten, illetve két-kétezer ember Erdélyben, valamint a gyógyítóés diabétesztáborokban. – Ezek a táborok fantasztikus élményt és életre szóló emlékeket nyújtanak a gyerekeknek – emelte ki Hornung Ágnes államtitkár.

Számos élményt, ismeretet adnak a gyerekeknek, akik különböző programokon vesznek részt: így tudományos, ismeretterjesztő, vallási, kulturális jellegűn, illetve koncerteken. Zánkán hatvanféléből válogathatnak a gyermekek. 

Mint ismert, az Erzsébet-táborok az élményekre és biztonságra épülnek, emellett a napi étkezéseket is finanszírozzák a lakóknak. A két balatoni táborban (Zánkán és Fonyód-ligeten) nyár végéig 35 ezer résztvevőt várnak. 

2021-ben a balatoni táborhelyek és az Erdélyi Erzsébet-tábor több mint 30 milliárd forint kormányzati támogatással megújult. A programok között minden évben vannak újítások: a napi több mint hatvan különféle program között idén először Zánkán cirkuszi elő­adás, exatlonpálya, egyházzenei koncert és számos digitáliskompetencia-fejlesztő program is várja a gyermekeket. Napi ötször étkeznek is, és 24 órás ­gyermekorvosi ügyelet, állandó mentő- és vízimentő-szolgálat működik a biztonságért, a testi-lelki egészségért. 

A folyamatos szakmai fejlesztések és az állami támogatással megvalósult táborfelújításokkal az Erzsébet-táborok egyet jelentenek az egész éves, korszerű, színvonalas tábori élményekkel. Nyáron az Erzsébet Alapítvány vonatot is szervez a zánkai és a fonyódi táborba, illetve haza, így mindenki ingyen utazhat ezekkel a járatokkal, állami és európai uniós támogatással, valamint különvonatokkal. 

A megújult Zánkai Erzsébet-tábor 2021-ben modern táborvárossá fejlődött. A megújult szálláshelyeken a szobákban új bútorok, felújított fürdőszobák vannak. A konyha és az étterem Közép-Európa egyik legmodernebb technológiájával felszerelt, klimatizált étkezője. A sportcsarnok és színház kényelmes és esztétikus környezetben ad otthont a sport- és kulturális rendezvényeknek, gyermekprogramoknak. 

A partszakasz lidósítása, homokkal borítása tengerparti élményt kínál, illetve már a megújult kikötőből fut ki a sétahajó, a sárkányhajók és egy felújított katamarán vitorlás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában