Több a hajléktalan a veszprémi utcákon

2022.09.20. 14:00

Máltai Szeretetszolgálat: nekik is meg kell húzniuk a nadrágszíjat

Olvasóink vetették fel, hogy több a fedél nélküli az utcákon a megyeszékhelyen. Szaller Péter, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakmai koordinátora a Napló kérdésére elmondta: ők is azt érzékelik, hogy több hajléktalan ember van most az utcákon.

Juhász-Léhi István

Forrás: Pixabay-illusztráció

– Az időjárás változásával általában ezt tapasztaljuk mi is, ha jobb idő van, többen vannak kint, és amikor zordabb, többen jönnek be intézményeinkbe – fogalmazott a szakember, aki elmondta azt is, az utcai szolgálat munkatársai ebben az időszakban próbálják  rendszeresen látogatni a frekventáltabb helyeket és megszólítani az embereket annak érdekében, hogy menjenek be az intézménybe.
– Alkalmanként előfordul, hogy bemennek az utcai szolgálat irodájába, a nappali melegedőbe, de az éjjeli menedékhelyen is többen bent alszanak – tudtuk meg. – Mi a szociális munka eszköztárával dolgozunk, próbáljuk arra biztatni az embereket, hogy jöjjenek velünk.
Szaller Péter elmondta azt is, hogy téli krízis kerekasztal-egyeztetéseket is szoktak szervezni, amelyen a rendőrség és a közterület-felügyelet illetékes munkatársai is részt vesznek.
Kérdésünkre, hogy mennyien lehetnek kint a veszprémi utcákon, azt felelte a szakember, hogy egész évben számon tartják ezt.
– Veszprémben 260–280 ember az, aki velünk kapcsolatban áll. Ez jelenti mindazokat, akik az intézményes ellátással vannak kapcsolatban, és azokat is, akik az utcai szolgálattal tartják a kapcsolatot – derült ki.
Intézményeikben 160–180 fő éjszakázik bent naponta, az utcai szolgálattal pedig közel százan tartják a kapcsolatot. Ez a szám Szaller Péter szerint azért lehet kicsit csalóka, mert nemcsak azok a személyek vannak benne, akik ténylegesen a szabad ég alatt éjszakáznak, hanem olyanok is, akik zártkertekben, nem lakásnak minősülő helyeken húzzák meg meg magukat.
Megtudtuk, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat változások előtt áll: a vasútállomásnál lévő nappali melegedő máshová kerül a közeljövőben, így ennek a szakmai működését, tervezését készítik elő.
Rákérdeztünk arra is, hogy az energiaárak drasztikus emelkedése miként hathat munkájukra.
– Ez a másik nagy feladatunk, ám ezt a szeretetszolgálat országosan próbálja kezelni. Az bizonyos, hogy nekünk is meg kell húznunk a nadrágszíjat. Akár a rezsiköltségeket, akár a járművek üzemanyag-fogyasztását nézzük. De természetesen arra is figyelünk kell, hogy vannak feladataink, amelyeket semmiképpen nem hagyhatunk el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában