Elismerés az energiahatékony működésért

2022.10.14. 13:45

Távhő Ökocímkével ismerték el a VKSZ Zrt. Hőszolgáltatási Igazgatóságát

Az elismerést Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója vette át a kiemelkedően jó energiahatékonysági és szén-dioxid-kibocsátási mutatói miatt a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MaTáSzSz) tanácskozásán Balatonfüreden.

Marton Attila

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Az Ökocímke a távhőszakma minősítési sztenderdje, amely három szempont szerint osztályozza a távhőszolgáltatókat. Veszprém az energiahatékonyság és a szén-dioxid-kibocsátás terén is kimagasló osztályzatokat ért el. A címet a MaTáSzSz 2017-ben vezette be azzal a céllal, hogy a fogyasztók számára nyilvánvalóvá tegye a távhőrendszerek környezetre gyakorolt hatását, a háztartási eszközöknél már jól bevált energiacímkéhez hasonlóan. 

A tanácskozáson Temesvári Balázs vezérigazgató előadásában elmondta, Veszprémben négy távhőszolgálati körzet – Haszkovó, Cserhát, Ördögárok, Stadion – működik, a fűtőmű és a kazánházak teljesítménye összesen 60 megawatt. A hőszolgáltatás fejlesztései folyamatosak voltak az elmúlt évtizedekben, az utóbbi időszakban például több távvezetéket újítottak fel és cseréltek, valamint energiahatékony kazánokat helyeztek üzembe, füstgázhasznosító rendszert telepítettek, emellett energiatakarékos szivattyúkat üzemeltek be a hőközpontokban, kazánházakban. A vezérigazgató kitért a fejlesztési tervekre is: megújuló energiaforrások használatával hőszivattyús rendszer vagy biomassza-fűtőmű létesítése szerepel a VKSZ és az önkormányzat céljai között. A társaság egyelőre vizsgálja az alternatívákat, Temesvári Balázs előadásában azonban kitért rá, hogy egy faaprítékot felhasználó biomassza-fűtőmű, tíz megawatt tervezett teljesítményével, a téli időszakban ki tudná váltani a Haszkovó úti fűtőműben eltüzelt gáz háromnegyedét. 

Fotós: Nagy Lajos/Napló

A tanácskozáson elhangzott, az Innovációs és Technológiai Minisztérium tervei között szerepel a zöldenergiát használó erőművi fejlesztések támogatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában