Emelkedett hangulat Sümegen

2023.01.08. 11:33

Városnap elismerésekkel, kitüntetésekkel

Harminckilenc éve nyilvánították ismét várossá Sümeget. Ezt ünnepelték az év első szombatján a Kisfaludy Sándor Művelődési Központban, ahol hagyományosan kitüntetésekkel ismerték el a kiemelkedő munkát végzők teljesítményét.

Szijártó János

Sümeg volt már város, térségi központ, püspöki székhely, a környező nemesek találkozóhelye, a kultúra fellegvára - fogalmazott Navracsics TIbor

Fotó: Szijártó János/Napló

A városnapi ünnepségen Navracsics Tibor területfejlesztésért és uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter, országgyűlési képviselő beszédében úgy fogalmazott, egy település életében a várossá válás olyan kiindulási pont, amikortól igazán felkerül a térképre, jegyzik az országban, felfigyelnek rá Európában. 

- Sümeg esetében az 1984-es évszám mégis mást jelent, bár itt is tekinthetnénk origónak. Sümeg számára 1984. január hatodika egy megkésett kompenzáció, egy későn belátott tévedés helyesbítése volt, amikor a már halódó szocializmus belátta, hogy a települést nem tudta megfosztani attól a meghatározó térségi szereptől, attól a gazdag múlttól, történelemtől, amelytől nem vitatható el a városi rang. Hiszen Sümeg volt már város, térségi központ, püspöki székhely, a környező nemesek találkozóhelye, a kultúra fellegvára. Ebből adódóan Sümegnél a városi történet nem 1984-ben kezdődött, hanem sokkal korábban - hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette, a település nagy lehetőségek előtt áll, hiszen hogy 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat által megmutathatja kulturális kincsestárát, amelyet az elmúlt évszázadok során elődeink itt felhalmoztak, kortársaink féltve őriznek és remélhetőleg utódaink tovább gazdagítanak majd.

A díszpolgár, Papp Zoltán veszi át a díjat Végh Lászlótól
Fotós: Szijártó János/Napló


Végh László polgármester az összefogás erejéről szólt, amely a nehézségek ellenére is olyan fejlesztéseket, beruházásokat hozott létre az elmúlt években, amelyek Sümeg pozitív megítélését alapozták meg. Mint említette, a távolabbról érkezők gyakran mondják, hogy milyen szerencsés az, aki itt élhet, s ezt mindig öröm hallani. Az idei évre várakozással tekint, főként az Európa Kulturális Fővárosa programsorozathoz való kapcsolódásuk okán.
Az ünnepség elismerések átadásával folytatódott. Sümeg Városért emlékplakettet az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém megyei területi szervezete, Adorján Gézáné nyugdíjas pedagógus, Zsigmond József vállalkozó és Busa István cégvezető, Sümeg Közigazgatásért emlékérmet Madácsiné Nagy Zsuzsanna, Ramassetter emlékplakettet Maródi Zoltán vállalkozó vehetett át. Papp Zoltán főépítész több évtizedes munkáját díszpolgári cím adományozásával ismerték el.

Iván Anna is gazdagította a műsort
Fotós: Szijártó János/Napló


A városnapi műsorban Román Kata verset mondott (édesapja, Román Iván kísérte hegedűn), Paukovicsné Hegyi Gabriella zongorázott, Iván Anna énekelt a Broadway Táncegyüttes koreográfiájára, színpadra lépett a Balance Táncegyüttes, közreműködött a Balatonfelvidéki Radeczky Huszár Egyesület. A Kisfaludy Sándor Művelődési Központban megjelent érdeklődők egy képes, zenés összeállítást is láthattak a 2022-es esztendő legjelentősebb eseményeiről, rendezvényeiről, pályázatairól, fejlesztéseiről. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában