Összefoglaló

2023.02.02. 16:00

Terítéken a generációk, kilencvenéves nyelvtanár és a karolópókok csodálatos élete – Híreink a vármegyéből

Napló

A 90 éves Bogdán Kálmán korához képest kiváló szellemi és fizikai állapotnak örvend, otthonában nyelvórákat tart, és máig autót vezet

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Egyre több a bliccelő

Tavaly több mint tízmillió forinttal többet, 29 millió forint pótdíjat fizettek be a jegy nélkül utazók a MÁV-Startnak, közölte a Napló. A jegyvizsgálók 2021-ben 16 420 esetben, 2022-ben pedig 19 301 esetben szabtak ki büntetést a jegy nélkül utazókra. A bliccelő utasok menetjegyüket már csak emelt összegű pótdíj megfizetése mellett pótolhatják. A pótdíj összege a vonaton 2600 forint, míg utólag fizetve nyolcezer forint. Amennyiben a bliccelő a bírságot nem fizeti meg 30 napon belül, úgy már 12 ezer forintos pótdíjat kell fizetnie, valamint a követeléskezelési és postaköltséggel, illetve adott esetben késedelmi kamattal is nő.

Középpontban az olaszrizling

A Veol írása szerint Olaszrizling szerintünk címmel, a balatoni borászatok összefogásával nagyszabású borászati rendezvényt szervez a Jásdi Pince és a Szent Donát Birtok Csopakon február 4-én, szombaton 13 órától. Az eseményen bemutatkoznak a Balaton kiváló borászatai, lesz szakmai vacsora, és a szakemberek megosztják egymással tapasztalataikat. Céljuk a helyi közösség fenntartása, erősítése, az olaszrizling népszerűsítése, valamint a Balaton nyári szezonon kívüli programjainak támogatása.

Még nyelvórákat tart

Kilencvenedik születésnapja alkalmából köszöntötte Bogdán Kálmánt Brányi Mária alpolgármester szerdán, derült ki a Veolról. Az ünnepeltnek a miniszterelnök aláírásával ellátott üdvözlő oklevelet és egy palack bort adott át az alpolgármester. Az Életet az Éveknek Nyugdíjasklub megyei elnöke volt éveken át, valamint angolt és németet oktatott a csopaki rendészeti iskolában. Korához képest kiváló szellemi és fizikai állapotnak örvend, otthonában nyelvórákat tart, és máig autót vezet.

Terítéken a generációk

A munkahelyeken dolgozó különféle generációk álltak a Terítéken című eseménysorozat utóbbi kerekasztal-beszélgetése fókuszában a kenesei Pörc Bisztró & Delikátban, olvasható a Naplóban. A beszélgetést a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében szervezték meg. A témáról Steigervald Krisztián kutató, generáció-szakértő kiemelte, fia­talok azonnal megkeresik és megnézik azt, azonnal akarják az Bakos Miklós, a Bakosfa Kft. alapító ügyvezetője és Kocsis Jenő, a Pörc Bisztró & Delikát tulajdonosa beszélt. Az eseményt Bonyhádi Szilvia projektmenedzser, ötletgazda, a rendezvénysorozat háziasszonya és Gere Henriette régiós koordinátor szervezte.

Az álcázás mesterei

Ahogy a Napló megírta, a karolópókok az álcázás nagymesterei, mert lesben várják az áldozataikat. Lehetnek lila, sárga, piros, rózsaszín vagy fehér színezetűek. Meglepő, hogy ilyen rikító színezettel hogy maradnak észrevétlenek. Nehéz őket észrevenni, mivel virágokon várakoznak, melyek csábítják a nektárkedvelő lepkéket, rovarokat, méheket, legyeket, darazsakat. Így a rajtaütés pillanata létfontosságú a pók számára, sokszor másodpercek töredéke alatt ejti el zsákmányát. Hosszú lábaiknak is szerepük van, sok esetben a pók kitárt lábaival úgy helyezkedik el a növényen, mintha az a virág része lenne, így a rárepülő rovar az áldozatává válik.

Csak a tapolcaiak tudtak sikert aratni

A negyedik fordulót rendezték a nemzeti sakkcsapat-bajnokságokban Veszprémben, közölte a Napló. Nem ment jól a játéknapon vármegyénk csapatainak: a három osztály hét meccsén csupán egy sikert tudtak aratni. A Szuperliga Szabó László-­csoportban a Sentimento Ajka BSK idegenben 7-5-re veszített a Haladás VSE I. ellen. Az NB I. Charousek-csoportban a Tapolca VSE 7-5-re győzött otthon a Győri Elektromos ellen. A Sentimento Ajka BSK 8-4-re kikapott a Haladás VSE II. vendégeként. A Balatonfüredi SC hazai pályán 7,5-4,5-re veszített a Szentgotthárd-Alsószölnök STE ellen. A következő fordulót február 12-én, vasárnap játsszák.

Gőzerővel dolgoznak

A Veol írása szerint a veszprémi alsó kampuszon a Mélygarázs és kampuszfejlesztés projekt kivitelezési munkái miatt a kampusz teljes külső területét a kivitelező a közelmúltban ideiglenes kerítéselemekkel lezárta és építési munkaterületté tette. Közölték: a területre a belépés szigorúan tilos és életveszélyes. A fentiek miatt az alsó kampusz teljes területére megszűnt a gépjárműbehajtás. A parkolás a felső kampuszon, rendszámfelismeréses sorompón áthaladva lehetséges. Kerékpárok, rollerek elhelyezésére a K és az E épület udvarán adnak lehetőséget.

A nyeretlen legyőzte a veretlent

Folytatódott a hagyományos balatonfüredi teremlabdarúgó-bajnokság, írta meg a Napló. Három fordulón vannak túl a csapatok a város teremlabdarúgó-bajnokságában. Nagy csata bontakozott ki az első osztályban, ahol nincs már hibátlan. Az első osztályban kikapott az eddig hibátlan Aromax (a korábban nyeretlen Kispadosokkal szemben maradt alul), amely le is csúszott az első helyről. A második és harmadik osztályban még két-két százszázalékos futballegyüttes akad. A sorozat február 5-én, vasárnap folytatódik a Balaton Szabadidőközpontban.

Olimpikon is helyet kapott a mezőnyben

A WA (World Ar­chery) és az IFAA (International Field Archery Association) világszervezet szabályai szerint rangos íjászverseny helyszíne volt a pápai Városi Sportcsarnok, derült ki a Veolról. A kétnapos viadalon a rendező Delta Íjászegyesület tagjai kilenc érmet szereztek. Nem lehet okuk panaszra a szervezőknek, hiszen a verseny­iroda az elmúlt évek egyik legnagyobb nevezői létszámát regisztrálta, mindkét napon jócskán száz feletti volt az indulók száma. Vései Attila, a pápai egyesület elnöke, a verseny egyik fő szervezője büszkén mesélte, hogy Balogh Mátyás személyében Tokió olimpikonját is köszönthették a mezőnyben, aki 2021 júniusában olimpiai kvótát szerzett, ezzel az első íjász lett 1996 óta, aki ötkarikás játékokon szerepelhetett.

Segíti az egészséges táplálkozást

Ne idegenkedjünk a forró levegős fritőztől. Gazdaságos, mert kevés olajra van szükség, állítja a Napló. Egyre elterjedtebbek a légkeverős fritőzök, ma már a legkülönfélébb megjelenésű, illetve tulajdonságú termékek közül tudunk válogatni magunknak az üzletekben. Sokan mégis félnek beszerezni, mert nem tudják, hogy mi mindenre használható. A konyhai gépek népszerűsége ma attól is függ, hogy mennyire egészséges és olcsó a velük, bennük elkészített étel. Ha az egészséges táplálkozást segíti a gép, és receptek is elérhetők mellé, már nagyobb a bizalom vele szemben. A forró levegős fritőz néhány liter olaj helyett csak egy-két evőkanálnyit használ, a többiről a forró levegő egyenletes áramlása gondoskodik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában