Gazdaságfejlesztés

2023.04.29. 11:30

A hazai KKV-szektort pörgették

Pörgessük fel együtt a hazai KKV-szektort! címmel rendeztek konferenciát a Betekits Hotelben, ahová vármegyénkbeli kis- és középvállalatok irnyítóit várták a Kavosz Zrt. és a Portfolio szervezésében.

Juhász-Léhi István

A gazdaságfejlesztési konzultációk szerinte azért fontosak, hogy világos legyen a kormányzat számára, mi az, amit itt, helyben akarnak, szeretnének - mondta Markovszky György

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Megnyitójában Krisán László, a VOSZ elnöke elmondta, húsz évig dolgozott Demján Sándor mellett, megtanulta tőle, hogy mindent csak értelmesen beszélve, a másikat megértve lehet csinálni. Beszélt az úgynevezett 3 é-ről – érdekel, értem, érdekem – jelenti, amit ugyancsak a hajdani üzletember fektette le.

Markovszky György, a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszédében kiemelte: a gazdaságfejlesztési konzultációk szerinte azért fontosak, hogy világos legyen a kormányzat számára, mi az, amit itt, helyben akarnak, szeretnének. Úgy vélte, sok minden el lett pazarolva azzal, hogy elmentek egymás mellett a különféle irányítói testületek véleményei, határozatai és a forrásokkal kapcsolatos álláspontjai.

Rámutatott, az ország többi részéhez képest régiónkban élesebb a helyzet a munkaerő-elvándorlás tekintetében. Mint fogalmazott, azzal, hogy fejlesztik Kelet-Magyarország infrastruktúráját, a régió nem fog hasonlítani a Dunántúlhoz. Szerinte a gyorsforgalmi utak kihasználtsága az országban sok helyen alacsony. Ugyanakkor Veszprém egyik hátránya, hogy Győrhöz, Székesfehérvárhoz vagy Komáromhoz képest sokkal kisebb, és ennek megfelelően kisebb vonzáskörzettel is rendelkezik. Hangsúlyozta, keresik a kitörési pontokat, ám nem lehet visszaépíteni azokat az iparágakat, amik megszűntek. A kihívások mögött ott van a Covid-járvány, az ukrajnai háború, az energiaár-robbanás, melyek jelentős változásokat hoztak életünkbe. 

Kiemelte, a Pannon Egyetem Magyarország egyetemei között is az egyik leginnovatívabb. Méltatta a Veszprémi Szakképzési Centrumban zajló munkát is, mert mint mondta, a szakképzési centrum tudja azt, hogy az ott technikusként végző fiatalok minél hamarabb mérnökké válhassanak. 

Gazsi Attila, a VOSZ Veszprém vármegyei szervezetének elnöke zárta a köszöntők sorát, majd a nap további részében előadásokat hallhattak a részvevők. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában