Párbeszéd és tapasztalatcsere

2023.04.04. 13:00

Generációs híd a nemzetiségekkel

A Pannon Egyetem Közterében találkoztak azon Veszprémben élő nemzetiségek, akik tartalmas előadásukon ismertették a helyi közösségük kulturális és történelmi tradícióit, tevékenységüket, közösségi feladataikat.

Jákói Bernadett

A Veszprémben élő nemzetiségeket képviselő előadók és azok  szervezeteinek tagjai a Generációs Híd című rendezvényen

Fotó: Jákói Bernadett

Ennek az EKF által szervezett programsorozatnak az a célja, hogy a generációs korosztályok képviselői találkozzanak, különböző téma és közös tevékenységek mentén alakuljon ki köztük a párbeszéd, tapasztalatcsere és egymáshoz kapcsolódás. A Generációs Híd programsorozat keretében négy Veszprémben működő nemzetiséget, az ukránt, a lengyelt, az örményt és a németet képviselő előadókat köszöntött Rácz Nóra a rendezvényszervező koordinátora, háziasszonya. Az előadók boldogan vállalták a felkérést, és mutatták be képviselt anyaországuk hagyományos tradícióit, kultúrájukat, valamint a kihagyhatatlan gasztronómiát. Valamennyien személyes életükből is vázoltak fel epizódokat, élményeket, emlékeket a bemutatott képek kapcsán.  Megismerkedhetett a közönség a népviseletekkel, amelyekről kiderült, hogy hasonlóság és párhuzam is találkozott a motívumokban. Megtudtuk, hogy első látásra jól összetéveszthető ukrán és a sváb hagyományos kendő díszítőelemei között mi a különbség: az ukránok a piros madárberkenye apró bogyódíszítéssel (cservona kalina)  a svábok pedig az arany búzakalász motívummal fejezik ki a gazdagságuk és a bőségük jelképét. 

A velünk élő nemzetiségeknek köszönhetően sok olyan alkotást,  művészeti értéket, és emléket őriz Veszprém, amelyeket mi is jól ismerünk, elmegyünk mellettük, utunkba esnek a mindennapokon. Kevesen tudják, hogy egy felállított alkotás, szobor, emléktábla története mögött egy helyi nemzetiségi diaszpóra áll. Ezek az aktív közösségek nemcsak itt élnek, hanem hozzá is adnak sokat a város mindennapjaihoz, szépségéhez, kulturális értékeihez. Ehhez viszont tudnunk, kell azt is, honnan jöttek. Az előadások értékét felemeli, hogy az előadók személyes élményéhez a hallgatóság emocionálisan kapcsolódni tudott, hiszen ezek a személyes tapasztalatok más jelentést is adnak az elhangzott információkhoz. A rendezvény színvonalát színesítették azok a kísérőprogramok is, melyekbe interaktívan részt vehetett a közönség: mint a viseletválogatós játék és a Timár Lajos táncoktató által inspirált tánctanulás. Kifejezetten erre az alkalomra a négy bemutatkozó nemzetiség táncát előadva szavak nélkül is közelebb hozzt egymáshoz a közönséget, de a felcsendült dalok is nagyon sokat elmondanak egy nép igazi mentalitásáról. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában