Kulcslyukkert komposzttoronnyal

2023.04.05. 08:00

Kertbarátok zirci ünnepe a természetvédelmi önképzőkör programsorozatában

A kulcslyukkert lényege, hogy a vesszővel vagy más alapanyaggal megtámasztott, kerek magaságyás közepébe komposzttorony kerül, amelyből folyamatosan szivárog a tápanyag zöldségeink gyökereihez, a talajba.

Rimányi Zita

Közösen fonták a vesszőket a magaságyás köré a Kertbarátok Ünnepének résztvevői Cserháti Péter vezetésével Fotó: Rimányi Zita

Cserháti Péter veszprémvarsányi hobbi kosárfonó vezetésével közösen készítettek kulcslyukkertet Zircen a Kertbarátok Ünnepének résztvevői. A Bakonyi Zöldkör rendezvénysorozatában megtartott programot a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház szervezte meg az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának közreműködésével. A múzeumudvaron készült el a kör alakú alap, karók földbe szúrásával. Azok közé fűzték a vesszőket, akik szerették volna ezt a feladatot kipróbálni. Többen szívesen fonták a hosszú, hajlékony ágakat, mintha ez nem is munka, hanem szórakozás lenne, és tulajdonképpen tényleg élvezetes magunknak kézzel alkotni hasznos dolgokat.

A külső, nagyobb körnél a fonást negyven–hetven centiméteres magasságig érdemes folytatni. Ezúttal gallérja is lett, azaz a felső része díszítésképpen sárga vesszőkből készült. Közepében kell ugyancsak karókból egy kisebb kört kirakni, és miután a külső határolórészt vesszőborítás fedi, s kitöltöttük belsejét termőfölddel, akkor a kisebb kört annak a talajszintje felett kell hasonlóképp vesszővel körbevenni. Ez lesz az a toronyszerűség, amelybe a konyhai hulladékot, a szerves anyagokat tehetjük, mindazt, ami komposztba való. Így lesz biztosított a tápanyagellátás különleges kiskertünkben. Mindenfélét ültethetünk bele, ami magaságyásban jól érzi magát, zöldségeket például.  

A szakember elmondta, hogy afrikai példák alapján terjedt el a módszer, és bármilyen anyagból készülhet a kulcslyukkert, akár kőből, téglából, ráadásul ilyenkor egy cikkelyt szabadon hagyhatunk, amin keresztül könnyebb megközelíteni a komposzttornyot. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában