Tavaszi nagytakarítás

2023.04.05. 13:00

Tonnás vastartály a Cuhában

Tavaszi nagytakarítást végeztek önkéntesek szombaton a Cuha Zirc és Vinye közti szakaszán – erről már beszámoltunk, megírtuk, hogy gumiabroncsokat húztak ki a patakból és több évtizede a mederben lévő tejeszacskóktól szabadították meg többek között.

Rimányi Zita

Forrás: a szervezők

Kőrös Anna szervező utólag arról szintén tájékoztatta lapunkat, hogy motorolajos flakonokat is találtak az úgynevezett mederharcosok, akik gumicsizmában vettek részt a szemétszedő akcióban, és többük jó kis izomlázat szedett össze közben. Azt tapasztalták, hogy sok régóta elhagyott szemét kerül elő, ahogy a partfal egy-egy helyen ledől. Attól viszont, hogy nem látszik a víz, a talaj felső rétege alatt, az avar vagy a zöld aljnövényzet takarásában, még ott lapul a természetben, szennyezi, és mint a friss tapasztalat mutatja, egyszer csak újra a szemünk elé tárul. 

Anna azt is elmondta, hogy találtak egy több mint egy tonna súlyú vastartályt, amelyen nem volt jó fogás, nem tudták kiemelni, azért sem, mert már megtelt iszappal. Másnap viszont a zirci Mórocza Árpád a helyszínre ment a terepjárójával és kicsörlőzte azt a Cuhából. Nem volt egyszerű feladat, téglatest alakja miatt sem. Ő viszont fáradságot nem kímélve két óra alatt kihúzta, felnyitotta és kilapátolta belőle a hordalékot. Az önkéntesek szerint egykor egy fűtésrendszer része lehetett a fémhulladék.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában