Aszály után eső

2023.04.18. 14:00

Továbbra is emelkedik a Balaton vízszintje

Idén Az elmúlt öt napban öt centiméternyit emelkedett a Balaton vízszintje az Országos Vízügyi Főigazgatóság által közölt adatok szerint. Április 18-án reggel a tó átlagos vízállása 110 centiméter volt.

Szijártó János

A Balaton a szigligeti kikötőnél április 18-án. Ezen a szürke reggelen mérték az idei legmagasabb vízállást, egészen pontosan 110 centimétert Fotó: Szijártó János

Ez egyben azt is jelenti, hogy az idei évben közel húsz centiméterrel növekedett vízszint, ami a tavalyi aszályos esztendőben olyan mértékben csökkent, amelyre 2012  óta nem volt példa. Január harmadikán például alig haladta meg a 80 centimétert, de utána a csapadékos időjárás következtében több mint 10 centimétert emelkedett a szint hónap végéig. Aztán folytatódott az idei lassú emelkedés, a március 9-én mért 102 centiméter öt centiméterrel haladta meg az egy hónappal korábbit, most pedig végre elérte a 110 centimétert. Ez a korábbi szabályozási szintnek egyébként megfelelne, ám a 2019 februárjától hatályos szabályozási szint 120 centiméter, így ez alapján még mindig hiányzik 10 centiméter  a Balatonból. A csapadékos időjárás természetesen még javíthat ezen, maga a vízminőség pedig a Vízügyi Főigazgatóság mérési adatai alapján továbbra is kiváló. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában