Konszolidálódik a falu

2023.04.24. 17:30

Utcagalériával gyarapodott Megyer értéktára

Hazánk egyik legkisebb településének értékeit hivatott bemutatni az Erre gyere Megyerre! néven immár második alkalommal megrendezett színes program. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, országgyűlési képviselő Komendánt Irén polgármesterrel nyitotta meg szombaton a megyeri utcagalériát.

Szijártó János

Fotó: Szijártó János/Napló

– Nagyon jó látni azt, hogy nemcsak konszolidálódik a falu, hanem meg is menekül a kihalástól. Megyer szép példa arra, hogy ha egy közösség tagjai fontosnak tartják a rendszeres találkozásokat, akkor maga a település léte sem forog veszélyben. Egy falu önmagában is érték, hiszen ha csak itt Megyeren körülnézünk, értékek sokasága tárul elénk, ami évről évre fokozatosan növekszik – hangsúlyozta köszöntőjében Navracsics Tibor.

Komendánt Irén arról beszélt, hogy a település 2022-ben benyújtott hungarikumpályázata teljesült mostanra, amelynek része az utcagaléria, illetve a Magyar falu programtól kaptak segítséget, amelynek köszönhetően épülhetett fel kemencés házuk. A köszöntők után a polgármester a résztvevőket virtuális értéktártúrára invitálta, amely egy kisfilm formájában mutatta be mindazt a sok értéket, amellyel ez a kistelepülés rendelkezik.  

A helyben készült kemencés kenyeret mutatja be  Komendánt Irén polgármester Navracsics Tibornak a pályázati támogatással épült megyeri kemencés házban
Fotó: Szijártó János/Napló

Ehhez kapcsolódva, bár szélesebb spektrumot érintve az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület elnöke, Rédei Zsolt számolt be 59 települést érintő tevékenységükről. Mint elhangzott, legfontosabb célkitűzésük a helyi értékek feltérképezése, megőrzése, beleértve a Balaton-felvidék szellemi örökségének ápolását, amelyben Megyer eredményei példaértékűek. A környezet szépsége, rendezettsége, a helyi közösség összekovácsolása, a turizmus felfejlődése mind igaz a kis falu esetében, amely egyébként az elmúlt időszakban még kedvelt esküvői helyszínként is megjelent a kínálatban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában