Helyi közélet

2023.05.28. 17:00

Egészségnap a megelőzés jegyében

Vérnyomás-, illetve vércukorszintmérésen, valamint demenciaszűrésen is részt vehettek azok, akik ellátogattak az Inotai Tagiskolában tartott legutóbbi egészségnapra.

Szabó Péter Dániel

A felnőtt korú lakosságnak szóló rendezvénysorozatot 2017 óta egy kapcsolódó pályázat részeként a Várpalotai Polgári Együttműködés Egyesület szervezi a várpalotai önkormányzattal karöltve. A Készenléti Lakótelepen élők mellett Inota faluból és Várpalotáról is vannak, akik rendszeresen élnek a lehetőséggel és meghallgatják az egészségmegőrzéssel kapcsolatos előadásokat, illetve vetik alá magukat a program keretében olyan szűrővizsgálatoknak, mint a vérnyomás-, illetve vércukorszintmérés vagy éppen a demenciaszűrés. 

Az egészségnapon ezúttal a daganatos megbetegedések korai felismerésének fontosságáról hallhattak előadást a megjelentek. – Hazánkban a tüdő-, illetve a vastagbélrák a leggyakoribb daganatfajta – mondta el dr. Udut Árpád. A Szent Donát Kórház osztályvezető főorvosa hozzátette, előbbinél évente mintegy nyolcezer, utóbbinál hét és félezer embernél diagnosztizálják a betegséget.   

Várpalotán a Szent Donát Kórházban a légzőszervi, nőgyógyászati, illetve a tápcsatornát érintő daganatos megbetegedések szűrésére van lehetőség – mondta el az osztályvezető főorvos, aki szerint a kezelés hatékonysága minden esetben attól függ, hogy milyen korán ismerik fel az elváltozást. Ezért is kiemelten fontosak az évente, illetve kétévente elvégzett szűrővizsgálatok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában