Miből lesz a cserebogár?

2023.05.20. 07:00

Koraszülötteken segít a veszprémi fejlesztőközpont

Kerekasztal-beszélgetést tartottak a megyeszékhelyen létesítendő fejlesztőközpontról pénteken a Hangvillában.

Marton Attila

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Az eseményen szakemberek – köztük gyógytornászok, kondokturok és Mátay Lilla neonatológus főorvos –, a Katolikus Szeretetszolgálat munkatársai és Hegedűs Barbara alpolgármester is részt vett. 

A találkozó résztvevői arról egyeztettek, milyen feltételek mellett lesz üzemeltethető a koraszülötteket segítő veszprémi fejlesztőközpont. Az intézményhez az önkormányzat az egykori gyermekpszichiátria épületét és anyagi támogatást is biztosít. A koraszülött gyermekeknek komplex fejlesztést biztosító intézmény fenntartója a Katolikus Szeretetszolgálat lesz, mondta el Rábaközi Rita, a rendezvényt szervező Balatonfüredi Muzsikusok Egyesületének és a Ficsak Veszprém Alapítványnak az elnöke. 

Az intézmény várhatóan 2024-ben kezdi meg a működését. A kerekasztal-beszélgetés után Miből lesz a cserebogár? címmel tartottak találkozót olyan családok részvételével, ahol koraszülött gyermeket nevelnek. A szervezet a Veszprém–Balaton 2023 Zrt.-nél nyert el forrást a rendezvény megszervezésére, amelyen a résztvevők közösen zenéltek, és a veszprémi fejlesztőközpont terveiről is szó esett. Az eseményen először hangzott el Csizmás Ágnes koraszülöttekről szóló dala, amely azoknak a gondozóknak, ápolóknak, orvosoknak a tiszteletére íródott, akik nap mint nap segítik a kisbabák fejlődését. A rendezvényen műsort adott az Ovimuzsik Zenei Együttes is. Rábaközi Rita nyolc éve zeneterapeutaként önkénteskedik a Csolnoky-kórház koraszülött intenzív osztályán, 2018-ban Kizlinger Kata és Sári Kata is csatlakozott hozzá. Magyarországon a gyermekek mintegy tíz százaléka koraszülöttként jön világra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában