A Team Kaáli nyerte a versenyt

2023.05.13. 16:41

Balatonfüred a magyar vitorlázás fővárosa

Balatoni évadnyitó vitorlabontó ünnepséget rendezett az önkormányzat és a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) Balatonfüreden, a Vitorlás téren, ahol megkoszorúzták a Balatont és Kékszalag Port Nagydíj néven elindították az első vitorlásversenyt, amit Virág Flóra kormányossal a Team Kaáli nyert meg. A térre az MVSZ zászlaját a Balatonfüredi Yacht Club növendékei vitték el.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika/Napló

Szépvölgyi István, a Magyar Vitorlás Akadémia ügyvezetője köszöntőjében felidézte, az első „vitorlafelhúzót” 1935-ben rendezték meg, virágot 1940-től dobnak a Balatonba. Aláhúzta, napjainkban a szezon március végétől novemberig tart, majd kiemelte az utóbbi évek fejlesztéseit, a megállóhelyeket, kikötőket. Emlékezett a Pajtás hajó tragédiájára, mely 1954. május 30-án felborult, miközben 22 ember meghalt. 

- Óvjuk a Balatont, vigyázzunk a tóra, hogy 100 év múlva is a mostani pompájában ragyogjon! - ezt Kontrát Károly országgyűlési képviselő mondta. 

Czunyiné Bertalan Judit kormánybiztos a hobbivitorlázókat helyezte fókuszba. Szerinte ahhoz, hogy élhető, a turisták számára vonzó és mindenkinek szép legyen a Balaton, összefogásra, együttműködésre van szükség a helyiek, a polgármesterek, az országgyűlési képviselő és a Balaton Fejlesztési Tanács részéről. A kormánybiztos külön köszönettel szólt Kontrát Károly képviselő munkájáról. 

- Az idei év a Balatonnál, Veszprémmel karöltve, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programról szól - fogalmazott Bóka István polgármester. Hozzátette, a vitorlabontó és a vele egy időben zajló Concours d'Elegance, az elegancia és a nagy múltú járműmárkák kiállítása egymást erősíti, jól illenek az előbb említett programhoz. A polgármester kifejtette, az MVSZ a Balaton első számú szövetségese és Balatonfüred stratégiai partnere. A szövetség nemzetközi versenyeket, világ- és Európa-bajnokságokat hoz a Balatonra, és Balatonfüredről indul az egyik legemblematikusabb verseny, a Kékszalag tókerülő, melyre nagyon büszkék a városban. A polgármester emlékezett Lóczy Lajosra, a Balaton geográfusára. – A város mindig törekedett arra, hogy több lábon álljon, ezt szolgálják a fejlesztések - hangsúlyozta.  

- Balatonfüred a magyar vitorlázás fővárosa - állította Haranghy Csaba. Az MVSZ elnöke felidézte a 95 éves szervezet múltját, beszélt a versenyekről, a hajóosztályokról, majd méltatta a kempingnél nemrég átadott, mindenki előtt nyitva lévő, korszerű Kékszalag Port kikötőt, ahol különféle sporteszközöket lehet kipróbálni. Azt mondta, a vitorlázás feltétele az ész és a technika, amelyből mindenki sokat tanulhat. Az ünnepi gondolatok után a Himnusz alatt a Balaton legrégebbi vitorlás hajójáról, a 126 éves Kishamisról megkoszorúzták a Balatont, majd Balatonfüred Város Fúvószenekara térzenét, a Bonita Sporttánc Egyesület szép műsort adott. A Kékszalag Port vitorlásversenyt a Szent Miklós fedélzetéről tekinthették meg a vendégek.

A nap egyik különös története volt, hogy a Nanushka legénysége elsőként futott be, de az később derült ki, hogy nem neveztek a versenyen, így érvénytelen volt az eredményük.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában