Tájfajta gyümölcsök, beporzólak, méhlegelő...

2023.06.18. 11:00

Minden négyzetméteren együttműködnek a természettel

A Bakonyi Zöldkör szervezésében a Veszprém melletti Hidegkúton keresték fel zirciek, Zirc környéki falvakban lakók a Bók-tanyát. Bók-Gallai Erika és férje személyében nemcsak egy biotanya gondos gazdáit ismerhették meg, hanem részük lehetett a valódi, önzetlen vendégfogadás élményében.

Rimányi Zita

A 2014 óta Hidegkúton gazdálkodó család termékei vegyszermentes zöldségekből, tájfajta gyümölcsökből, gyógynövényekből, őshonos, cikta juhokból készülnek

Forrás: Bakonyi Zöldkör

A Bakonyi Zöldkör olyan programokat szervez a zircieknek és a környékbeli bakonyi falvakban élőknek, amelyek a természetvédelem, az ember és a környezete kapcsolatát több szempontból szemléltetik. Az előadások és a biogazdálkodások látogatása során olyan biológiai, ökológiai, kertészeti és néprajzi ismereteket kapnak a résztvevők, melyek révén mindennapi jógyakorlatok alakíthatók ki egy környezettudatosabb életmód érdekében. A szervezők tájékoztatása szerint a legutóbbi úticél, a Bók-tanya azért különleges hely, mert a 2014 óta Hidegkúton gazdálkodó család termékei vegyszermentes zöldségekből, tájfajta gyümölcsökből, gyógynövényekből, őshonos, cikta juhokból készülnek. A természet védelméről, a természettel való szoros együttműködésről szól itt minden négyzetméter, amit Erika segítségével megismerhettek a tanyán a résztvevők.

A gazdák szemléletére jellemző, hogy egységben gondolkodnak, így tekintenek a környezeti folyamatokra és minden élőlényre: több tájfajta gyümölcsfát találhatunk náluk, amik ellenállóbbak és ezért Erikáék újabbak ültetésére, oltására is gondot fordítanak. Ehhez fontos, hogy minél több beporzó legyen, ezért a házaspár a kert végébe méhest telepített, a méheknek jó kis méhlegelőt alakított ki. Magaságyasokat, gyógynövény-ágyásokat mutattak meg többfelé. A termőföldet a cikta juhok trágyájával javítják, szalma helyett a birka bundáját használják talajtakarásra. Alomszéket használnak, amiből komposzt kerül ki, esővizet, amennyit csak tudnak, felfognak. Aki szeretné ennek a csodavilágnak a nyugalmát élvezni, annak a Bók-tanya vendégháza áll a rendelkezésére. A Bakonyi Zöldkör következő találkozóját szeptember 8-án tartják meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában