Verseket, helytörténeti könyveket ír

2023.06.29. 10:00

Vid díszpolgára a helytörténeti író

Díszpolgári címmel ismerte el Némethné Péntek Zsófia helytörténeti író sokéves tevékenységét Kovács Róbert, a község polgármestere.

Tisler Anna

Némethné Péntek Zsófia a 2000-es évek elejétől ír verseket, helytörténeti könyveket

Fotó: Gyarmati László / Napló

A szerző, aki Viden született 1940-ben,  1975 óta Ajkán él, ezért a városban tartották az ünnepséget. A díszpolgár a 2000-es évek elejétől ír verseket, helytörténeti könyveket. Írásaiból, legyen az bármilyen műfaj, a szülőföld, a Somló-vidék szeretete érződik. Példa arra, hogy egy ember még akkor is a szívében őrzi a szülőföldjét, ha már régóta nem ott él. Az elbeszélésekből, verseiből kirajzolódnak egy somlói falu régi hétköznapjai, szokásai, lakóinak jelleme. Azért írja az elbeszéléseket, verseket, hogy emléket állítson az egykori vidieknek, megörökítse az utókornak a régi történéseket, mielőtt azok végleg feledésbe merülnének, hiszen az egykori falusi életben, ahol a szokások apáról fiúra szálltak, összefogás jellemezte a közösségeket. A versekben a szorgalmas, sokat dolgozó nagymama alakja és a Somló hegyhez kötődő legendák is visszatérnek. 

Az első kötete férje nagyapjának, Németh Gyulának állít emléket. A Valamikor régen című kiadvány 2006-ban jelent meg. Azt követte 2008-ban az Igaz mesék, két év múlva a Falumesék, az Életmesék, sorsforgácsok 2012-ben, a Parasztsors 2015-ben, a Tűnődések 2017-ben, a Szülőföldem, Somló-vidék 2021-ben jelent meg. A köteteket a szerző kortársai azért olvasták szívesen, mert felidézték fiatalkoruk emlékeit, eszükbe jutottak egykori kedves emberek, történetek. A mai fiatalok azért lapozzák érdeklődéssel, mert megtudhatják, hogy hogyan élték dolgos hétköznapjait, ünnepeiket nagyszüleik, dédszüleik.  A szerző jelenleg pályázatokon indul. A Nehéz idők, erős emberek elnevezésűre élete első húsz évét írta le. Tagja a Szépírók Asztaltársaságának. Sok helyen nyert, büszke arra, hogy a Terézanyu pályázaton győztesként hirdették ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában