Több rendezvénynek is otthont ad

2023.07.20. 11:30

Aktív napok a veszprémi Deutsches Hausban

Ez a hét nagyon aktív számunkra, hiszen a Deutsches Haus több rendezvénynek is otthont ad. Hétfőn például Veszprém vármegye és a németországi Wunsiedel régió 40 éves partnerkapcsolatára tekintettünk vissza, amit ünnepélyes keretek között megújított a két régió – nyilatkozta a veol.hu-nak Hudi Katalin, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Hivatala veszprémi regionális irodájának vezetője.

Juhász-Léhi István

A hét elején Veszprém vármegye és a Wunsiedel régió 40 éves partnerkapcsolatát ünnepelte a veszprémi Deutsches Haus Fotó: Nagy Lajos

– Másnap szintén a Wunsiedel partner régióból útjára indított művészeti pályázat díjátadására került sor, melyre vármegyénkből 54 mű érkezett be. A díjátadót nagyon izgatottan várták a gyerekek és a szülők, majd utána sokáig maradtunk beszélgetni – mondta.

Szerdán viszont már a Városlődön szervezett tábor lakói érkeztek a Deutsches Hausba, akik Veszprémben töltötték a napot. Az Európa Kulturális Fővárosa program keretében két kiállítást tekintettek meg, és természetesen német nemzetiségi témákban is elmélyülhettek. Az este pedig a színpadé, szerdától ugyanis minden este egy órát harmonikáznak a Veszprém vármegyei sváb fiatalok, akik nemcsak sváb zenét játszanak, hanem sokszínű nemzetközi muzsikával is készülnek.  

– Nagyon aktív és nagyon kreatív – válaszolta Hudi Katalin arra a kérdésünkre, hogy milyen volt eddig számukra az idei esztendő. – November 30-án adták át a Deutsches Haus felújított épületét, majd januártól megkezdődött a berendezkedés, amikor minden a helyére került. Nagyon sok programnak helyszínt biztosítottunk: volt nálunk más mellett családfakutatással kapcsolatos előadás, vitanap a dunántúli középiskolásoknak, vagy éppen továbbképzések.

Elhangzott, nyáron lesz még két táboruk, két egyhetes, nem ittalvós tábor. Az egyiket a Veszprémi Német Önkormányzat szervezi, a másikat pedig a helyi Deutsche Klub. A közösség augusztus 13-án pedig Herenden egy régiós rendezvényt fog szervezni, Gyökereink címmel. Ősszel pedig már családfakutatásra jelentkezett be a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület, amelynek tagjai több előadást is tartanak majd a Thököly utcai épületben, ahol a  svábot és a németet is lehet majd gyakorolni. 

– A gyökerekre nagy szükség van. Sokan otthon már ezt megkapják. Azt, hogy ők svábok – mondta Hudi Katalin a fiatal korosztály kapcsán feltette kérdésünkre. – De nemcsak a hagyományokra gondolok, hanem arra is, hogy miként gondolkozunk és élünk. Fontos mindez mai világunkban, ám minden alkalmat meg kell ragadnunk arra, hogy ezt ők is érzékeljék és értsék. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában