XXI. század

2023.07.10. 14:07

Hazai fejlesztésű drón segíti a gyakorlatot (galéria, videó)

Magyar fejlesztésű, pilóta nélküli repülőgépet (UAV) mutattak be hétfőn a nullponti lőtéren. 

Marton Attila

A dróntechnológia a védelmi ipar egyik fontos új elemévé vált

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A világviszonylatban is különleges, sugárhajtású ProTAR drónt katonai alkalmazásra fejlesztette ki három hazai vállalkozás – Rotors & Cams Zrt., Genevation Aircraft Kft., HunMech Kft. – a Magyar Honvédség Modernizációs Intézetének megrendelésére. Az eszköz a légvédelmi rakétarendszer lövészeteinek gyakorlatait segíti, teszi hatékonyabbá. Porkoláb Imre dandártábornok, védelmi innovációért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta, a magyar honvédség megújulásában és a hazai védelmi iparban is mérföldkövet jelent a ProTAR bemutatása. Hozzátette, a kiképzőeszköz olcsóbb, és nagyobb teljesítményű – gyorsabb, magasabbra száll fel és kötelékrepülésre is képes – mint elődei, ezzel a hazai légtérvédelmet ellátó alakulatoknak összetettebb gyakorlási feladatokra ad lehetőséget a kiképzéseken. Kiemelte, olyan szcenáriókat tudnak szimulálni ezekkel a drónokkal, amilyeneket korábban nem. A miniszteri biztos arról is beszélt, a rendszerváltás egyik vesztese a hazai védelmi ipar volt. A kormány 2010 után újraindította az ágazat fejlesztését. Leszögezte, nincs jól működő hadsereg komoly hadiipar, és a hozzá kapcsolódó kutatás-fejlesztés nélkül. Úgy vélte, az eszköz a nemzetközi piacon is megállja a helyét. Porkoláb Imre megjegyezte, az ukrajnai háború is jelzi, felértékelődik és átalakul a drónok szerepe.  A merev szárnyú, 65 kilogramm tömegű, sugárhajtású, pilóta nélküli gép fejlesztését a Rotors & Cams Zrt., a 4iG Csoport tagja fejlesztette.  

Molnár Zsolt, a cég vezérigazgatója kiemelte, a dróntechnológia a védelmi ipar egyik fontos új elemévé vált, és az egyes harceljárások modernizálásához is hozzájárul. Hozzátette, a többéves fejlesztés eredményeként elkészült drón közel 500 kilométer per órás sebességre képes, repülési magassága 6000 méter, üzemideje 60 perc, kommunikációs hatótávolsága 75 kilométer, és világszinten is egyedülálló módon három eszközzel kötelékrepülésre is képes. Blénessy László, a 4iG Csoport üzleti általános vezérigazgató-helyettese arról beszélt, társaságuk az informatikai fejlesztések és a távközlés mellett a védelmi technológiák területén is jelen van, a dróntechnológiában mindhárom szektor fejlesztési képességeire szükség van. 

A hétfői bemutatón az eszközt egy szintén magyar fejlesztésű, elektromos kilövőállásból repítették ki. A katapult négytized másodperc alatt gyorsította fel 100 kilométer per órás sebességre és lőtte ki a drónt. Nagy Attila, a Rotors & Cams Zrt. műszaki vezetője elmondta, a rendszer részei a légi jármű, a katapult és a földi irányítóállomás, ahol kilenc operátor összehangolt munkájának eredményeként szállt fel a gép. Hozzátette, a drónok indítása között kevesebb mint két percre van szükség. A drón 100 méter magasra repült, majd meghatározott repülési útvonalat járt be robotpilóta üzemmódban. Ezután manuális irányítással hajtott végre több manővert, majd lelassították, és ejtőernyő segítségével szállt le. A narancssárga drón hossza két és fél méter, szárnyfesztávolsága 2,3 méter. A jármű szárazföldi és tengeri használatra is alkalmas, föld-levegő és levegő-levegő fegyverrendszerek esetén is alkalmazható, és rossz időjárási körülmények között is használható. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában