Jolly Vihar

2023.07.13. 07:00

Közös gyakorlaton vettek részt a pápai és amerikai katonák

A Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtéren immár második alkalommal állomásozott az Amerikai Légierő 56. Harctéri Kutató-Mentő Század, mely kéthetes, éleslövészettel egybekötött gyakorlaton vett részt a Bakonyban.

Haraszti Gábor

Eredményes volt a magyar és az amerikai katonák közös munkája

Forrás: honvedelem.hu

A magyar katonák támogatásával a tapasztalt helikopterszemélyzet harctéri körülményekhez hasonlító szituációk során fejleszti képességeit a Magyar Honvédség Központi Gyakorló- és Lőtéren, cserébe az amerikai állomány átadja azon tapasztalatait és tudását, amely tovább növelheti magyar bajtársaik ismeretanyagát.

A honvedelem.hu beszámolója szerint legutóbb a két nemzet szakemberei közösen kidolgozták az éleslövészet során beragadt lőszer eltávolításának eljárásrendjét, és a gyakorlatban is végrehajtották ezt a speciális és veszélyes eljárást. A repülőtér fejlesztése miatt szükségessé vált a korábban kialakított fegyverzeti töltő-ürítő hely áthelyezése egy új helyszínre, mely – egy lövészet közben beragadt lőszer miatt – éles szituációban is szinte azonnal alkalmasnak bizonyult. A pápai repülőtéri kiszolgáló személyzet ismét sikeresen reagált az eseményre, és ezzel az amerikai század parancsnokának elismerését is kivívta. A pápai katonák a gyakorlat során végrehajtott szituációkban alájátszóként is közreműködtek, amikor a helikoptereknek ellenséges területen katapultált pilótákat kellett kimenekíteniük.

A Jolly Vihar gyakorlaton a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár előretolt repülésirányító katonái is fontos szerepet játszottak azzal, hogy a HH-60 helikoptereket rávezették a célpontokra, miközben azok a saját földi csapatoknak nyújtottak éleslövészettel egybekötött közvetlen légi támogatást. A közös kiképzés keretében az amerikai személyzet nem csak az éles végrehajtás során dolgozott együtt magyar kollégáikkal, hanem már a tervezési fázistól bevezették őket a harctéri kutató-mentő egység eljárásrendjébe.

Az 56. Harctéri Kutató-Mentő Század és a Magyar Honvédség között tovább folytatódik az eredményes együttműködés, hogy a közös kiképzések révén segítsék egymás képességeinek növekedését. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában