Helyi közélet

2023.07.19. 17:00

Repülős emlékhelyet avattak Herenden

Nemcsak hazai, de nemzetközi viszonylatban is óriási szenzáció volt Endresz György és Magyar Sándor 1931-es átrepülése az Atlanti-óceán felett. A történelmi tettet 50 évvel később megismételte Krug László és Németh Zsigmond. Tiszteletükre szerdán emlékhelyet avattak Herenden.

Fotó: Zatkalik András

Endreszék a trianoni igazságtalanságra kívánták felhívni a világ közvéleményének figyelmét a Justice for Hungary (Igazságot Magyarországnak!) Sirius (Lockheed) kisgépükkel. Negyvenkét esztendeje (1981. július 18-án) ugyanazon az útvonalon, köztes leszállás nélkül a Krug–Németh páros az egymotoros, Bonanza névre keresztelt géppel megismételte a ma is kiemelkedőnek számító repülést.

Krug László Herenden született, családja onnan vándorolt ki az Egyesült Államokba, ahol elkötelezett híve lett a repülésnek, és a nemzettudat ápolásának. Megismerkedve Németh Zsigmonddal, az ötletgazdákkal és a támogatókkal úgy döntöttek, hogy a gyászos évforduló közeledtével átrepülik a „nagy lavórt” (pilótakörökben ekképp becézik az óceánt). Vállalkozásukat siker koronázta, ám 1981-ben még nem számíthattak kormányzati szintű „hurrázásra” (annál inkább visszatértükkor az USA magyarjai körében).

Fotó: Zatkalik András

A herendi parkban felállított – a felszállás ívét szimbolizáló – élethű makett előtt a település polgármestere, Jánszky Lajos köszöntötte az egybegyűlt sokaságot, majd az ünnepséget moderáló Horváth Alajos, a Corvin Alapítvány elnöke, és a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesülete nevében mindazokat, akik az emlékhely létrehozásához hozzájárultak, köztük a Herendi Modellező SE tagjait, a modell készítőit.

Fotó: Zatkalik András

A fórumon megjelent Krug László leánya, Krug Júlia, valamint a korabeli amerikai és magyar újságcikkeket is felmutató Németh Zsigmond navigátor is, aki felelevenítette a repülés történetét. A gép túlterhelése (üzemanyaggal), a közbejött vihar nem tudta meggátolni abban a vállalkozólat, hogy 18 óra 43 perc alatt megtegyék a sokezer kilométeres utat.

Fotó: Zatkalik András

Az emlékhelyet Krug Judit és Németh Zsigmond leplezték le, majd Jánszky Lajos és Czili Ernő jegyző, illetve az egyesületek és szervezetek képviselői koszorúztak.

Zatkalik András

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában