Közösségi színtér

2023.08.28. 20:32

A közművelődésben dolgozók hivatását népszerűsíti az I. KözösÉg fesztivál

A közművelődésben dolgozók hivatását népszerűsíti az I. KözösÉg fesztivál. A Felsőörsön és Veszprémben zajló kétnapos rendezvény során a pódiumbeszélgetéseken kívül egyebek mellett népzenei koncerten, kvízjátékon vehettek, vehetnek részt az érdeklődők.

Veol.hu

Magyar Közösségépítők Értékszövetsége Egyesület Felsőörsön és Veszprémben zajló, a közművelődésben dolgozók hivatását népszerűsítő rendezvénye augusztus 30-ig tart

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A fesztivál hétfői felsőörsi megnyitóján Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára azt hangsúlyozta: a közösségi művelődés a tapasztalatcserére, a hálózatépítésre, a tanulásra, az innovációra és a pozitív megerősítésre alapszik. Hozzátette: a fiatalok sajátja a tanulni vágyás, a lelkesedés, ezekkel a javakkal jól kell sáfárkodni, a velük való együtt gondolkodás nem áldozat, hanem lehetőség. Ezt a célt szolgálja a fesztivál is. 

Závogyán Magdolna arról is beszélt, hogy az úgynevezett Látópontok hálózata egyre gyarapszik. Olyan települések, közösségi színterek, közművelődési intézmények és civil szervetek alkotják, melyekben példaértékű szakmai és közösségi munka folyik. Szavai szerint, ha „hivatásunkban sikeresek vagyunk, ha új utakat lelünk, természetes vágyunk, hogy az efölött érzett örömöt megosszuk másokkal". Mint mondta, „napjaink zűrzavaros világában a kulcs", hogy elválasszuk a percek divatját az örök érvényű értéktől. A régi idők tanulási és tapasztalatszerzési módjait felélesztve az évszázados kapaszkodók felértékelődnek, alternatívát mutatva a 21. század koordinátái között – mutatott rá.

A megnyitót követő beszélgetés során Závogyán Magdolna a közművelődési szakma szépségeiről szólva saját közösségépítő tevékenységéről beszélt, amely, mint mondta, már gyermekkorában megkezdődött, hiszen Kondoroson, nagy család tagjaként korán kivette a részét a munkából, az értékteremtésből. Szülőfalujában közterületeket rendeztek, rendezvényeket szerveztek, ezt a tevékenységet később, fiatalkorában egyre komolyabban és elszántabban űzte.

Az I. KözösÉg fesztivál hétfői napján Felsőörsön mintegy 150 résztvevő jelent meg, kedden a program Veszprémben folytatódott. A vármegyeszékhelyen a pódiumbeszélgetések mellett szabadulós kalandjáték és bonbonkészítő foglalkozás is szerepelt a programban. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában