Ünnep

2023.08.09. 17:00

A méhészkedésről és a hosszú élet titkáról mesélt a 102 éves néni

Novák Ferencné, Henczi Irén néni a 102. életévét töltötte be a napokban. Őt köszöntötte a város nevében Végh László polgármester sümegi otthonában, ahol lányával Marikával, és az unokákkal él szeretetben.

Szijártó János

Novák Ferencné a 102. születésnapján is kifejtette, hogy a hosszú élet titka mértékletesség Fotó: Önkormányzat

Mint megtudtuk, Irénke néni a háború utáni nehéz időben ment férjhez, és harminc méhcsalád tulajdonosaként ő tanította élete párját a méhészkedésre. Aztán közösen vitték tovább a méhest és növelték hetven családig. Erről a mai napig nagy szeretettel beszél. Hiányzik számára, hiszen annyi örömet adott neki és szerinte nagyon sokat lehet tanulni ezektől a kis élőlényektől. Vendégeinek mesélt a keretfűzésről, a pergetésről, akik ezáltal odaképzelhették magukat az egykori Sümegcsehin lévő méhesbe. 
Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) tiszteletbeli tagjává fogadta Irén nénit, aki több, mint 70 éven át méhészkedett. Bross Péter, az OMME elnöke által aláírt díszoklevelet Pető Zsolt a Keszthelyi Méhész Egyesület elnöke adta át megbecsülésük jeléül, az egykor területükön méhészkedő Irén néninek.
Végh László kérdésére a hosszú élet titkáról is szólt Irénke néni, aki az első helyre a mértékletességet helyezi. Mint kifejtette, mértékkel kell dolgozni és szórakozni. Az éjszaka pedig az alvásé, nem a munkáé, nem a bulié, a testnek meg kell adni, ami jár, így az tovább marad egészséges. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában