Fejlesztés

2023.08.01. 20:20

A művészetek otthona lesz az Auer-ház - Átadták a megújult épületet

Átadták Auer Lipót, a város egyik leghíresebb szülöttjének megújított egykori házát, ahol hangszerkészítő műhely és bemutatóterem, valamint a városba érkező vendégművészek fogadására alkalmas lakások is helyet kaptak.

Marton Attila

Fotó: Benkő Péter

A Thököly utca 1. alatt található ház – amelyben gyermekkorát töltötte Auer Lipót világhírű hegedűművész, zenepedagógus, karmester és zeneszerző – a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programban újult meg az elmúlt hónapokban, és az Auer Fesztivál nyitónapján avatták fel. Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) az ünnepélyes átadón arról beszélt, az Auer-ház megnyitásával régi adósságát törleszti a veszprémi közösség, amelyről sokáig nem is álmodhatott a város, mert az épület korábban nem volt a város tulajdonában. Emlékeztetett, Auer Lipót Veszprém egyik leghíresebb szülötte, akit a zenerajongók New Yorktól Szentpétervárig ismernek. Hozzátette, Auer veszprémi tartózkodásának jelentős részét a most megújított épületben töltötte, és innen indult világhódító útjára. Az Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően az épület a művészetet és a városba érkező művészeket szolgálja 2023-tól. 

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója kiemelte, Auer Lipót egy szobafestő, kiskereskedő fiaként indulva vált nagy formátumú személyiséggé, aki egyszerre volt előadóművész, 23 éves korától oktató, valamint nagy művészek barátja, zenei partnere. Utóbbiak közé tartoztak olyan neves zeneszerzők, mint Hector Berlioz, Gioachino Rossini, Johannes Brahms vagy Pjotr Iljics Csajkovszkij. A megnyitón Georg Friedrich Händel és Bartók Béla műveit játszotta a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar kvartettje. Demel Eszter, a kamarazenekar vezetője arról beszélt, a ház felújításával és átadásával Auer öröksége visszatért Veszprémbe, ahol a vonóskultúra évtizedek óta kiemelkedő minőséget képvisel.

A házban kapott helyet Sümegi Elemér hegedűkészítő mester hangszerkészítő műhelye és bemutatóterme, ahol az itáliai műhelyek mintájára a látogatók belepillanthatnak a hangszerek javításába, készítésébe, és akár meg is szólaltathatják azokat. Az ingatlan üzemeltetője a Művészetek Háza Veszprém, így az országosan védett műemléképület három lakóegységében az intézmény által meghívott művészeknek tudnak szállást biztosítani. A felújított épület első lakói az augusztus 5-én, pénteken nyíló A föld útjai című japán kerámiakiállítás alkotói lesznek.

A megújult épület lakóegységeit Grászli Bernadett, a Művészetek Háza Veszprém igazgatója és Schmidt István, a Veszprém 2030 Kft. műszaki igazgatója mutatták be, míg a hegedűkészítő műhelyben Sümegi Elemér vezette körbe a látogatókat. Az átadóünnepségen részt vett Ovádi Péter országgyűlési képviselő (Fidesz–KDNP) és Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója. 

Auer Lipót 1845-ben született Veszprémben. Gyermekként a veszprémi székesegyház első hegedűsénél tanult, majd Pestre, később Bécsbe került. Hegedűsként és karmesterként nagy sikert aratott Európában és az Amerikai Egyesült Államokban is. Korának leghíresebb hegedűtanáraként csak Oroszországban több mint 300 kiváló hegedűs került ki az iskolájából. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában