Országépítő királyok

2023.08.22. 07:00

Arany emlékérem az alapító tiszteletére

I. András magyar király tiszteletére új taggal bővül az Országépítő királyok Árpád dinasztiájából című sorozat, derült ki a Tihanyi Bencés Apátság Látogatóközpontjában hétfőn.

Kovács Erika

Udvardy György, Kandrács Csaba, Mihályi Jeromos és Markovszky György az új emlékérme bemutatóján

Fotó: Kovács Erika/Napló

Az emlékérme kibocsátásáról Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, az apátságról, az 1055-ből származó tihanyi alapítólevélről Mihályi Jeromos perjel, I. Andás királyról, tetteiről, illetve a magyarságról Gál András Sámuel O.S. B. beszélt. Mint elhangzott, az MNB az államalapítás ünnepének másnapján I. András király megnevezéssel 500 000 forint értékű egyunciás, színarany, 15 000 forint értékű, és szintén egyunciás, színezüst és 3000 forint értékű színesfém emlék­érméket bocsát ki az Országépítő királyok Árpád dinasztiájából sorozat részeként. A 2021-ben indult sorozat célja, hogy a történelemtudományt és a történelmi köztudatot közelítse egymáshoz. A korhű forrásmotívumokon alapuló emlékérméket Szilos András fémműves formatervező iparművész tervezte. 

A kivételesen alacsony példányszámban (500 darab) megjelenő arany érmék az idei program legértékesebb darabjai. Az érmék I. András (1046–60) magyar királynak állítanak emléket, aki a Szent István halálát követő zűrzavaros időszakban anélkül állíttatta vissza a keresztény rendet, hogy az ország a Német-római Birodalom hűbéresévé vált volna. Az országépítő jelzőt emellett azzal érdemelte ki, hogy az országot dinasztikusan megosztotta fivérével, Béla herceggel, Szent István férfiági leszármazottjaként az államalapító király tiszteletét megalapozva, értékrendjét követve uralkodott; 1055-ben Tihanyban bencés monostort alapított, és az uralkodói szuverenitás megnyilvánulásaként okleveleket adott ki, köztük a tihanyi apátság alapítólevelét.

Az apátság altemplomában található az uralkodó sírhelye. Az I. András király emlékérmék az Országépítő királyok Árpád dinasztiájából című sorozat 2. elemeként jelennek meg, mely sorozat a legjelentősebb Árpád-házi királyokat mutatja be. Az I. András király emlékérmék hazánk törvényes fizetőeszközének minősülnek, azonban forgalmi célokat nem szolgálnak, elsődleges szerepük az ismeretterjesztés. Az arany, az ezüst és a színesfém változatok azonos érmeképpel jelennek meg. Az emlékérméket a Magyar Pénzverő Zrt. gyártja és forgalmazza. Az emlékérmék értékközvetítő, ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében az I. András király ezüst emlékérme – a rendelkezésre álló készlet függvényében – a kibocsátást követő 3 hónapig, a 3000 forintos címletű színesfém emlékérme egy évig a rajta szereplő névértékkel azonos áron vásárolható meg a kibocsátás másnapjától, a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában. Az arany emlékérmék vásárlási lehetőségét közjegyzői sorsolással koordinálják.

A beszédek után levetítettek egy kisfilmet a tihanyi bencések életéről, az apátságot 1055-ben megalapító I. András királyról, majd Udvardy György veszprémi érseknek, Mihályi Jeromos perjelnek és Markovszky György vármegyei iparkamarai elnöknek ajándékoztak az új emlékéremből. Végül Mihályi Jeromos perjel bemutatta a barokk templomot, az altemplomot és a múzeumot, benne a tihanyi alapítólevéllel. A múzeumban is elhelyeztek egy-egy darabot az új emlékérmékből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában