Közösségi tervezés

2023.09.27. 18:00

Ady–Lóczy–Cholnoky: város a városban? Hamarosan kiderül

Egy közösségi tervezés azon alapul, hogy a közvetlenül vagy közvetetten érintetteket bevonják abba. Most a Cholnoky-lakótelepen történik ilyen, ami alapot ad a városrész jövőbeni fejlesztéseihez, az átalakításokhoz. A projekt nyitórendezvényét a Cholnoky Jenő Általános Iskola előtti parkban rendezték szeptember 25-én.

Benkő Péter

Amennyiben véglegesülnek az elképzelések, az önkormányzat igyekszik biztosítani a szükséges forrásokat – mondta el Porga Gyula

Fotó: Benkő Péter/Napló

Porga Gyula polgármester azt kérte a jelenlévőktől, mondják el véleményüket, mit és milyen irányba szeretnének változtatni. – Nem kész tervekkel érkeztünk, célunk, hogy megtaláljuk a közös nevezőt, s amennyiben ez véglegesül, az önkormányzat igyekszik biztosítani a változtatásokhoz szükséges forrásokat.

A szeptember végi alkalmat megelőzte egy kérdőíves felmérés, hogy megismerjék az érintettek ötleteit, igényeit, javaslatait, s velük együtt gondolják át a lakótelep közterületeinek esetleges átalakítását. A felmérés eredményeit Lukácsházi Gergely közösségi tervezési szakember ismertette, hangsúlyozva, nem mindenki kaphatja meg pont azt, amire szerinte igény van, elengedhetetlen tehát a közös gondolkodás, hogy jó kompromisszumokat kössenek adott kérdésekben. – Egy hosszabb beszélgetés legelején vagyunk, év végéig lehetőség lesz tisztázni a vitás kérdéseket.

A szakember elmondta, szeptemberben két héten át lehetőség volt a kérdőív kitöltésére, a nemek arányát tekintve a kitöltők kétharmada nő, egyharmada férfi volt, a legaktívabb korosztály a 35 és 50 évesek közé tehető, de örömteli, hogy egészen fiatalok és idősebbek is csatlakoztak. A kérdőíveket 301 személy töltötte ki, nagyrészt az itt élők.

Az Ady–Lóczy–Cholnoky utca által határolt területen belül a cél megőrizni mindazt, ami ma is jó, ami pedig már nem, azon változtatni. A különböző emberek véleménye más és más, ezért muszáj kompromisszumra törekedni, ennek fontos lépcsőfoka ez a tervezés. Elmondható, hogy a zöldövezet hangulatát igen szeretik az itt élők, a Cholnoky egy igazi „város a városban”, ahol egy életet le lehet élni anélkül, hogy alig mozdulnánk ki. Viszont, mivel jó pár évtized eltelt a lakótelep építése óta, akadnak dolgok, melyek felett már eljárt az idő – mondta el a közösségi tervezési szakember. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában