Régi vágyuk vált valóra

2023.09.30. 20:02

Átadták a világszínvonalú kongresszusi központot Balatonfüreden

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nyitotta meg ünnepélyes körülmények között a Balatonfüred Kongresszusi Központot szombaton. Az épületet 2018-ban kezdték építeni, mintegy 10 milliárd forintból hozták létre, mely állami, valamint helyi forrásból és vissza nem térítendő uniós támogatásból tevődik össze.

Kovács Erika

Gulyás Gergely, Markovits Alíz, Kontrát Károly és Bóka István az átadón

Fotó: Önkormányzat/Szente Benjámin

- Robbanásszerűen fejlődött Balatonfüred az elmúlt időszakban - vélekedett Gulyás Gergely. A miniszter hozzátette, a város a rendszerváltás óta a Balaton fővárosa és az északi part leglátogatottabb települése lett. A legtöbb nagy esemény, főként nyáron, ehhez a településhez kötődött. Kiemelte, a városnak nagy szüksége volt a kongresszusi központra, mely kitűnő helyszíne lesz helybeli ünnepeknek, előadásoknak, kulturális eseményeknek, másrészt a konferenciaturizmus révén jelentősen élénkíti az egész éves idegenforgalmat, mert a vendégéjszakák száma a tónál a legmagasabb Budapest után. – Az épületnek köszönhetően Balatonfüred a konferenciaturizmus balatoni fővárosa lesz - hangsúlyozta a miniszter, megjegyezve, a gazdasági össztermék mintegy 14 százaléka a turizmusból adódik.      

Gulyás Gergely miniszter: Robbanásszerűen fejlődött Balatonfüred az elmúlt időszakban
Fotó: Önkormányzat/Szente Benjámin

Kontrát Károly országgyűlési képviselő szerint a központ létrehozásával a balatonfürediek régi vágya vált valóra. A képviselő kiemelte, a központ közösségi tér méltó a városhoz, a helyiek és a gazdaság érdekeit szolgálja. – A mostani az egész kettes számú választókerület ünnepe - hangsúlyozta. 

Fotó: Önkormányzat/Szente Benjámin

Bóka István polgármester köszönettel szólt a kormány, Gulyás Gergely miniszter, Kontrát Károly országgyűlési képviselő, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a Kisfaludy Kft., valamint az együttműködő partnerek támogatásáról, mely Balatonfüred látványos fejlődését érinti, és segítségükkel felépülhetett a kongresszusi központ. – Nélkülük nem értünk volna el sikereket - mondta. A polgármester szerint a térségbe látogatók számának növekedése, a sokféle színvonalas rendezvény szükségessé tette, hogy Balatonfüred az ország első számú vidéki konferencia-helyszínévé váljon, illetve a település és térsége turisztikailag tovább fejlődjön.

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton (VEB) 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) Zrt. vezérigazgatója utalt rá, Veszprém csak a várost körülvevő térséggel lehet sikeres, mert a települések minden téren ezer szállal kötődnek egymáshoz. Céljaik közül aláhúzta a régiós összefogás erősítését, Balatonfüredet pedig a legfontosabb regionális partnerüknek nevezte. Az ünnepi gondolatok után a történelmi egyházak képviselői megáldották az épületet, amelyben a megnyitón helyi művészek léptek fel. 

Az énekes Gábriel és Kontrát Károly országgyűlési képviselő az átadón
Fotó: Kovács Erika/Napló

Mint ismert, a beruházást az önkormányzat konzorciumi együttműködésben valósította meg az MTÜ Zrt.-vel. Kivitelező a Paralelbau Kft. és a Szabadics Zrt. A kongresszusi központnak 650 férőhelyes a plenáris terme, 290 parkolóhelyes a mélygarázsa. Az 5000 négyzetméteres épület a Huray utcáról nyílik. A hatalmas lobbit üvegfalak veszik körül, így a hely világos, a kilátás szép. A plenáris terem konferenciáknak, színházi előadásoknak, koncerteknek, hangversenyeknek ad helyet. A süppedő, párnás fotelek kényelmesek. Világszínvonalú az akusztika, a fény- és hangtechnika, a művészbejáró, az öltözők. A hat szekcióterem elnevezése Balatonfüredhez kapcsolódik, ilyen a Füred, a Koloska, a Baricska, az Arács, valamint az Anna-bálhoz kapcsolódva az Anna és a Krisztina. Külön bejárattal lehet megközelíteni a kiállítóteret, mely a V4 országok közös történelmi múlt tematikájú világörökségi helyszíneit mutatja be, a helyet az VEB 2023 EKF program támogatja. Az épület környéke igényes, tájba illő díszburkolatot kapott, szakemberek tervezték a zöld felületeket, a parkot. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában