Megszállottak Klubja

2023.09.13. 20:00

Izgalom tetőfokon: világbajnok sportolók borzolták a kedélyeket a Balatonnál

Világbajnokok lélegzetelállító extrém sportmutatványokkal bűvölték el a közönséget a helyi sportpályánál az elmúlt hétvégén. Az esemény főszervezői Kopár István, a Megszállottak Klubja (MK) alelnöke, többszörös szóló földkerülő és Gál József többszörös földkerülő voltak.   

Kovács Erika

Fotó: Önkormányzat/Domján Attila

A rendkívül látványos programot a Honvédelmi Minisztérium Sportért felelős államtitkársága támogatta, a területet az önkormányzat biztosította. Kovács Kokó István olimpiai, világ- és Európa-bajnok ökölvívó köszöntője után Jakabházy László egykori jégkorongozó kiválóság, az MK alapítója köszöntőjében a magyar sport szívének nevezte a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemet (MTSE). Mocsai Lajos, az MTSE-et fenntartó kuratórium elnöke, az MK tiszteletbeli elnöke köszöntőjében kiemelte a társadalmi felelősségvállalást, különös tekintettel a sportra, az egészségre. Azt mondta, a magyar emberek jóval kedvezőtlenebb egészségi állapotban vannak, mint több országban, például a skandináv államokban élők. Sajnos a betegségek terén is előkelő helyen állnak honfitársaink. A megelőzésben, az egészség megőrzésében nagyon hasznos szerepe van a rekreációnak. – Cél az, hogy az MK-val olyan országos hálózatot hozzunk létre, amely az önkormányzatokkal, az ottani sportolókkal, egyesületekkel, civil szervezetekkel együttműködve inspirálja az embereket a mozgásra, a sportra – tette hozzá Mocsai Lajos. 

Fabó Péter polgármester köszönettel szólt a balatonalmádi illetőségű Kopár István, a Földet egyedül többször megkerülő, kitűnő sportember munkájáról, aki minden évben egyik főszervezője az extrém sportos napnak, amelynek támogatásáért is sokat tett. – Istvánnak köszönhető, hogy ez az izgalmas program itt van. Nagyon sokat tesz ezzel a rendezvénnyel a városáért, az idegenforgalomért – vélekedett Fabó Péter. Berkó Lajos, az esemény fővédnöke, az említett államtitkárság kabinetfőnöke középpontba helyezte a sport egészségmegőrző jelentőségét. Kifejtette, sportolás közben olyan értékekre lehet szert tenni – önfegyelem, kitartás, alázat, tisztesség –, amelyek segíthetnek az élet minden területén. Célokat ad, és arra ösztönöz, hogy megtanuljuk legyőzni önmagunkat. Mindezek nemcsak a versenypályán, hanem a hétköznapokban is hasznunkra válhatnak. Elismeréssel beszélt a mostani rendezvényről, hiszen az érdeklődők megismerhetik és kipróbálhatják többek között a lovasíjászatot, a műrepülést, a kaszkadőr mozgásformákat, mindezeket világbajnokok mutatták be. A sport ráadásul abban is segít, hogy életre szóló barátságokat lehet kötni, jegyezte meg a kabinetfőnök. 

A köszöntők után lehetett találkozni világbajnokokkal, többen bemutatót is tartottak, mások mellett a főszervezők, valamint Besenyei Péter műrepülő világbajnok, Pajor István hegymászó, Ugyan Anita hegymászó, az első magyar nő, aki feljutott a Mount Everestre, Kassai Lajos világbajnok lovasíjász, Németh Zsolt hosszútávúszó, Mónus József világrekorder távlövőíjász, Szendrő Szabolcs, aki műlábbal mászott hétezres hegyeket, Szőnyi Ferenc és Rápolthi Gyula ultratriatlon világbajnokok, Béres Alexandra fitneszvilágbajnok. Mint ismert, az MK 30 éve alakult, mely nevében hordozza az elkötelezettséget, az akaraterőt, a kitartást, a hitet is. Olyanok tartoznak a klubba, akik a nem olimpiai sportágakban nemzetközileg is jelentős eredményt értek el. Közegük a természet, amire nagyon figyelnek, óvják, földön, vízen, levegőben „működnek”. Kiemelt céljuk a fiatalok motiválása, értékrendjük fejlesztése, de az idősebbeknek is példát mutatnak, hogy az aktivitás, a tudás, az értékek, a mozgáskultúra nem csak a jövő építése miatt fontos, hanem értelmet ad az életnek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában