Új közösségi tér

2023.09.01. 21:00

Leesik az álla, ha meglátja mi történt a Lovassy gimi kertjében

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program újabb fejlesztéseként csaknem 144 millió forint értékű beruházással megújultak a Lovassy László Gimnázium közösségi terei, melyet ünnepélyes keretek között pénteken adtak át.

Juhász-Léhi István

Egy intézményi kert vált közkinccsé

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Brányi Mária alpolgármester átadóbeszédében elmondta, fontos beruházást zárnak. Olyat, amely talán példa nélküli a város történetében, hiszen egy intézményi kert válik közkinccsé, közkertté, azaz mindenki, akinek sportolni van kedve, igénybe veheti ezt a létesítményt. – Ez egy különleges mérföldkő, hiszen eddig erre nem volt sem a városban, sem a tágabb környezetünkben példa –  fogalmazott. – Ám ez nem egyedülálló, mert egy hasonló beavatkozásnak az utolsó stádiumában vagyunk, a Pannon Egyetem kertje is köztérré fog válni. Olyan közkinccsé válnak, melyek a veszprémieket szolgálják.

Arra biztatta a diákokat, hogy ne csak az iskolai kötelező elemeket futva, hanem a szabadidőben is érezzék jól magukat, sportoljanak, használják közösségi térként a helyet.

Olyan része újult meg az iskolának, amelyik eddig viszonylag elhanyagolt állapotban volt
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Schultz Zoltán intézményvezető elmondta, a nevelés mindig komplex folyamat. – Ennek a komplex folyamatnak része a sport, a művészeti nevelés és a környezet által történő nevelés – mondta az igazgató. – Olyan része újult meg az iskolának, amelyik eddig viszonylag elhanyagolt állapotban volt.  Arról is beszélt, hogy a nyitottság eddig is jellemző volt az intézményre. Elég csak arra gondolni, hogy az elmúlt két évben már vendégül láttak EKF-es rendezvényeket. Abbéli reményének adott hangot, mely szerint jövőre sportművészeti találkozót tudnak közösen tartani. 

Lamos Péter, az EKF 2023 infrastrukturális beruházásaiért felelős Veszprém 2030 Kft. ügyvezetője azzal kezdte, 1996-ban érettségizett a Lovassyban, így a korábbi aszfaltos pályát még ő is koptatta. – Nagy öröm számomra, hogy visszatérhettem, és egy kicsit hozzátehettem egykori gimnáziumomhoz – jelentette ki. 

Kiderült: a korábbi salakos futópályát és a távolugró gödröt megszüntették. A kézilabdapálya keleti oldalán street workout eszközöket helyeztek ki, alattuk ütéscsillapító felülettel, melyet – összhangban a futókörökkel – az új távolugró gödör ráfutósávjával és a kézilabdapálya egyedi színezésű burkolatával együtt öntött gumiból készítettek el, amely új mintázatának köszönhetően az udvar fő látványelemévé vált. A labdafogó hálókat a futókörök íves szakaszai mentén elbontották, a pályát fix telepítésű védőhálórendszer veszi körbe, melyen a korábbiaktól eltérően átjárót alakítottak ki az asztalitenisz játékteréhez. Sőt! A napelemes kandelábernek köszönhetően az esti órákban is lehetőség nyílik az aktív sportolásra a területen. A szakember elárulta, szeretnék folytatni a munkát. Ősszel még füvesítenek, és megszépítik a helyen a kertet. 

Az átadóünnepségen részt vett Szauer István, a Veszprémi Tankerületi Központ vezetője is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában