A megszentelt tudás

2023.09.08. 07:00

Mára vonzóvá vált a Veszprémi Érseki Főiskola

Ünnepélyes tanévnyitó rendezvénnyel nyitották meg csütörtökön a 2023–24-es tanévet a Veszprémi Érseki Főiskolán.

Juhász-Léhi István

Birher Nándor, Kuminetz Géza, Udvardy György, Sebestyén József, Hortobágyi Ildikó és Halmay Gábor a Veszprémi Érseki Főiskola tanévnyitó ünnepségén

Fotó: Nagy Lajos/Napló

 Udvardy György érsek ünnepi köszöntőjében elmondta, az oktatás, a nevelés kiemelt jelentőséggel bír, és nem egy járulékos eleme az evangélium hirdetésének, hanem attól elválaszthatatlan, annak szerves része. Minden kor kultúrája megkívánja a szervezeti megjelenést, így a főiskola is ezt képviseli a maga fejlődésével, alkalmazkodásával, célkitűzéseivel is. 

– Feladatunk, hogy biztosítsuk a képzések egyre több formáját, úgy, ahogyan erre a társadalomban, oktatásban, nevelésben, szociális területen, önképzésben, fiatalokkal és idősekkel való foglalkozásban szükséges, minél szélesebb körben, nagyobb felkészültséggel tudják végezni a tanulmányaikat és későbbiekben a szolgálatukat. Nem más ez, mint a kultúra megszentelése. Itt, az oktatás területén is – fogalmazott. Beszélt arról is, hogy a küldetésüknek tekintik a teológia művelését, a teológiai oktatást és képzést.

Halmay Gábor önkormányzati képviselő beszédében hangsúlyozta: hiszi, hogy a közösség története, a közös gondolkodás és az ünnepek közös megélése tovább erősíti a szakmai és partneri köteléket, amely a főegyházmegye és az önkormányzat között hosszú évtizedek óta fennáll. Fel­idézte, tavaly a Pannon Egyetemen köszönthette az elsőéves hallgatókat. Akkor úgy fogalmazott, hogy a lehető legjobb időszakban lettek veszprémi polgárok. Elmondta azt is, nem beszélhetnénk ezeréves történelmi, kulturális hagyományokról a katolikus vallás és az egyház jelenléte nélkül. A Veszprémi Érseki Főiskola jelenléte óriási jelentőséggel bír a város életében. 

Sebestyén József rektor elmondta, akik a Veszprémi Érseki Főiskolát választották, a hitéleti és a közismereti tanárképzés jövőjébe csöppentek, hiszen az intézmény a megújulás és az átalakulás kapujában áll. Szólt az évekkel ezelőtt megköttetett partneri kapcsolatról a Pannon Egyetem Humántudományi Karával, és a posztgraduális nyitásról is. Három éve a szakok kínálatának bővítését indították el, és a szociális és köznevelési szektor számára hasznos szolgáltatásokat. Benyújtották akkreditálásra a csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szakot, melytől remélik, hogy ki tudja szolgálni az egyetemmel a vármegye szakemberhiányát. Hangsúlyozta: küldetésük, hogy elérjenek olyanokat is, akik régen dolgoznak a szociális segítő szakmákban. 

Kiderült, először fordul elő, hogy 120 főt meghaladó első­éves hallgatót fogadhattak. Idén 177 elsőst vettek fel, ami a 63 felsőbb évessel együtt azt jelenti, hogy 240 tanulóval büszkélkedhetnek. Ez annak tükrében hatalmas változás, ha leírjuk, az előző tanévben 48 első éves iratkozott be. Nemcsak a hallgatói létszám növekedett, hanem az oktatók száma is: 30 helyett 38 fő áll a katedrán a jövőben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában