Várnegyed

2023.09.28. 11:30

Work in Progress: megvan az ideje a kövek összerakásának

Először állunk itt a Körmendy-háznál egy kiállításmegnyitón, de reméljük, hogy még sok ilyen alkalom van előttünk, hangzott el szerdán a veszprémi várban.

Juhász-Léhi István

Udvardy György érsek a sajtótájékoztatón

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Ez az épület lesz ugyanis a főegyházmegyei gyűjtemény új otthona. Még nincs ugyan teljesen kész, de azért az Európa Kulturális Fővárosa programév alkalmából egy kiállítással készült a főegyházmegye. Ez a Work in Progress. Május 12-e óta közel húszezren látták a kiállításokat, de hagyományos értelemben megnyitója még nem volt, mert nem is hagyományos a kiállítás. Elég csak arra gondolni, hogy milyen sok helyszínt foglal magában a várhegyen. Ahogyan a kivitelezési munkák engedik, úgy nyitnak meg újabb és újabb helyszíneket a látogatók előtt. Ezt az ünnepélyes alkalmat is azért mostanra időzítették, mert most a legteljesebb a kiállítás, most lehet látni a legtöbb helyszínt. Ezért a Katolikus társadalmi napok keretében tartják a Work in Progress kiállítás szakmai napjait, amikor a teljes kiállítás ingyenesen megtekinthető.  

Udvardy György érsek köszöntőjében elmondta, a várhegyen folyamatban lévő beruházás nyugodtan tekinthető egy várrekonstrukciónak. 

– Tekinthető egy városrész megújításának, turisztikai, vagy akár kulturális beruházásnak, de valójában az igazi szándék az, hogy ezt a csodálatos örökséget szerettük volna az evangelizáció és a kultúrateremtés szolgálatába állítani. Hálásak vagyunk az elődeinknek a helytállásért, azért, hogy hittek abban, hogy mindaz, amit tesznek, az az embert formálja, alakítja – fogalmazott az érsek. Emlékeztetett, eddig a munka egyik felét végezték el. 

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára ünnepi beszédében kifejtette, vegyes érzelmekkel jött Veszprémbe, hiszen egyszerre felelős a közgyűjteményekért és a kulturális beruházásokért is. 

– Egyszerre van könnyű és nehéz szerepünk Magyarországon, hiszen ha arról beszélünk, hogy szeretnénk bemutatni az identitásunkat, szeretnénk megmutatni azt, hogy mik azok a tárgyak, amelyek megmutatják, hogy az őseink, akik előttünk ezeken a földeken jártak, mégis hogyan definiálták magukat, mit adtak át nekünk, amiből mi is eredeztethetjük a saját történetünket, akkor bőséges a tárház – fogalmazott. Elmondta az is, hogy itt a műtárgy maga a történelem és az épített örökség. 

– A Prédikátorok könyve úgy fogalmaz, hogy megvan az ideje a rombolásnak és megvan az ideje az építésnek, megvan az ideje a kövek szétszórásának és megvan az ideje a kövek összerakásának – idézte a Bibliát. Látjuk, hogy milyen hatalmas erő és milyen hatalmas elhivatottság kell a most zajló munkához, jegyezte meg. 

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese, Virágos Gábor arról beszélt: Veszprém és a Veszprémi Érsekség kulcspozícióban van a magyar történelem szempontjából. 

– A Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézete meghirdetett egy tervkutatási programkeretet. Ennek az a célja, hogy megmutassuk a magyar történelemből és általában az emberiség történetéből azt, hogy a régészet nem az, aminek az utóbbi évtizedben sajnos sokszor beállították – mondta. Kijelentette, szükséges ismernünk, látnunk és megértenünk azt, hogy mi volt a múltban ahhoz, hogy megéljük a jelent, és legyen egy előremutató jövőképünk. 

A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója, Smohay András elmondta, a Veszprémi Főegyházmegye és a Székesfehérvári Egyházmegye közös története több mint szomszédság, és a két részegyház muzeális intézményeinek munkatársait nemcsak kollegialitás, hanem barátság köti össze. Hozzátette, a várhegyen 18 egyházi műemlék felújítását végzik el 2021 és 2025 között kormányzati támogatással. Ebbe a hatalmas munkába engednek betekintést a Work in Progress kiállítással, egy olyan tárlattal, amivel egy új műfaj született, amit itt Veszprémben találtak ki és valósítottak meg először a maga teljességében.

– A május óta folyamatosan fejlődő Work in Progress 2023 kiállítás hét bejárható helyszínnel most érte el teljességét. Az érdeklődők az eddig is megtekinthető épületek mellett beléphetnek a Szent György-kápolna romjai közé és a Szent Imre-templomban kiállított barokk sírépítménnyel is megismerkedhetnek. Nem lett volna kötelező megengedni, hogy láthassuk ezt a csodát, de ha már lehetővé tették, akkor kötelező megnézni – jelentette ki. 

Végezetül bejelentették: a Katolikus társadalmi napok idején szabadon és ingyenesen bejárhatóak a kiállítás helyszínei.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában