Virágos Veszprém díjkiosztó

2023.10.01. 07:00

A gondozott településképért vannak

Az üde színekben pompázó erkélyek, kertek és tömbházak előtti területek többszöri szemrevételezése és fényképes dokumentálása után a minap tartották a Virágos Veszprém program immáron 20. díjkiosztóját. Az év közben palántákat és kerti csomagokat osztó Virágzó Veszprém Egyesület ünnepségén a kategóriák legjobbjai ajándékokat kaptak.

Király Ferenc

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

A királynék városában az 1930-as évekre nyúlnak vissza a virágosítási akciók hagyományai. A mozgalmat úgy két évtizede felkarolta a Lokálpatrióták a Városért Egyesület, a kezdeményezést Virágos Város néven élesztették újjá. A céljuk az volt, hogy felvirágosítsák a vármegyeszékhely – akkortájt kevesebb zöldfelülettel rendelkező – lakótelepeit, kiváltképp a legnagyobbat, a több tízezer embernek otthont adó Jutasit. Elsősorban a magas házak erkélyeit „vették célba”, hogy a zord betonrengeteg színesebbé váljon. Tőlük pár éve az addig többek között karácsonyi ajándékosztást és focitornát szervező Virágzó Veszprém Egyesület vette át az eseményt, azóta nekik köszönhető, hogy a balkonok és az udvarok időről időre kivirulnak. A megmozdulást hét éve Ovádi Péter országgyűlési képviselő is támogatja, mint ahogy a veszprémi önkormányzat is a Virágos Veszprémre keresztelt összejövetel mellé állt, hogy az tovább fejlődhessen.

A már nem csak a Haszkovó-lakótelep szépítésén és különféle rendezvényeken keresztül a közösségépítésen fáradozó, Jung Edina elnök által vezetett civil szervezet munkája javítja a település összhatását, általuk szebb és rendezettebb lesz az emberek lakóhelye. Az akció résztvevőinek mindig osztanak ingyenesen palántákat, ám a jelentkezőknek kerti csomagokat is adnak. Mivel minden évben újabb támogatók kapcsolódnak a kertészeti kultúrával foglalkozó rendezvényhez, kedvezményesen jutnak hozzá a növényekhez és más termékekhez. A zsűri évente többször értékeli a növények gondozását. A nevezők idén is több kategóriában indultak, a dobogón végzetteknek Ovádi Péter és Porga Gyula, Veszprém polgármestere adott át ajándékokat, okleveleket, emlékplaketteket és azt a könyvet, ami az elmúlt húsz év legszebb pályamunkáit foglalja össze. A családi házaknál Németh Noémi, míg a magas házak előkertjeinél Koch Andrásné találtatott a legjobbnak. A legszebb közterület műveléséért Horváth Éva, a legnívósabb erkélyért pedig Peer Gyula vehetett át különdíjat. Veszprém legvirágosabb utcája a Stromfeld 3. számú ház előtti terület lett. A mögöttünk hagyott két évtizedben végzett munkájáért nyolc személy, illetve a már említett társasház kapott különdíjat.

A Virágzó Veszprém Egyesület arra ösztönzi az embereket, hogy a lakóhelyük megjelenése esztétikus, míg annak gondozása folyamatos legyen. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a veszprémiek igyekeznek odafigyelni a lakókörnyezetük kulturált és rendezett megjelenésére. – Azon vagyunk, hogy Veszprém arca még színesebb és természetközelibb legyen. Nincs annál üdvözítőbb, mikor az utunk során rendbe tett virágágyásokat vagy az ablakok ládáiban muskátlikat látunk. Az ember természetes vágya, hogy szép környezetben éljen. Reméljük, hogy a veszprémiek a jövőben is ilyen lelkesen szépítik városunkat – mondta Jung Edina.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában