Tömeges repülő rajzás

2023.10.08. 20:00

A nász az oka a tolvajhangyák inváziójának

Rengeteg mostanában a szárnyas hangya, rajokba lehet beleütközni a 77-esen, Veszprémben és a Bakonyban is. Mi ennek az oka? – kérdezte olvasónk. Entomológus, azaz rovarász válaszolt lapunknak.

Rimányi Zita

Hamarosan véget is ér a nászrepülés

Fotó: Rimányi Zita 

Az ember ruháján, testén ott marad sok szárnyas hangya, ha nyitva az ablak, akkor a mosdóban is több összegyűlik – számoltak be veszprémi olvasóink tapasztalatairól. Akadt, aki úgy tudja, ez csak a nászrepülés idejéig tart, pár napig, s ha már kimeríttették egymást, lassan elkezdenek hullani. Mit érdemes tudni az őszi invázióról? – szerkesztőségünk tájékoztatást kérve a zirci entomológust, Kutasi Csabát kereste meg az aktuális témában, aki beszélt Csősz Sándor hangyákkal foglalkozó kutatóval emiatt.

Kiderült, hogy a most sok helyen látható faj a tolvajhangya (Solenopsis fugax), amelynek szeptember és október a nászrepülesi szezonja, ilyenkor tömeges rajzásokat produkál. Ennek nincs köze a klímaváltozáshoz vagy más különleges tényezőhöz, és rövidesen véget is ér, nem kell aggódni – nyugtatták meg lapunkon keresztül olvasóinkat a kutatók. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában