Megemlékezés Várpalotán

2023.10.10. 08:00

A szabadság jelképei a hős aradi honvédtisztek

Emlékeznünk kell arra a napra, amely Aradot a magyar nemzet golgotájává tette, de október hatodika emlékének ma bátorítania és ösztönöznie is kell, hiszen kiváló emberek áldozták életüket a magyar nemzetért és egész Európa szabadságáért.

Szabó Péter Dániel

Gazdig Áron a Kossuth-nótát énekelte el a várpalotai ’48-as emlékműnél

Fotó: Szabó Péter Dániel

Rigó László, a várpalotai önkormányzat gazdasági bizottságának tagja mondta el mindezt múlt pénteken, az aradi vértanúk emléknapja alkalmából szervezet városi megemlékezésen. 

– A történelem során mindig voltak szerencsés csillagzat alatt álló nemzetek, akiknek a történelem győzelmet, dicsőséget és felemelkedést hozott, de nekünk, magyaroknak a történelmi múltunk számos kiemelkedő fordulópontja a vereséggel, veszteséggel és a függetlenség elveszítésével járt. Talán ennek a szomorú tradíciónak az ereje adja meg a magyarság karakterét és jellemét, mely szerint a szabadság szeretete, a hagyományainkhoz, értékeinkhez való ragaszkodásunk, s igazságérzetünk a mai napig hangsúlyosabb másokénál. A márciusi ifjak forradalmi eszméire, a vértanúhalált szenvedett honvédtisztjeink hősiességére emlékezve példát kell vennünk arról, hogy félretéve nemzeti, politikai, vallási hovatartozásunkat küzdeni tudjunk egy célért, ha ezt a külső események úgy kívánják – fogalmazott a várpalotai Thury-vár mögötti parkban található ’48-as emlékműnél Rigó László.

Rigó László megemlékező beszédében hangsúlyozta: a szabadság szeretete, a hagyományainkhoz, értékeinkhez való ragaszkodásunk, s igazságérzetünk a mai napig hangsúlyosabb másokénál  
Fotó: Szabó Péter Dániel

– Ma azokra a katonákra emlékezünk, akik az 1848/49-es forradalom és szabadságharc áldozatai és hősei is voltak egyben. Áldozatai annak a hatalomnak, amely nem nézte jó szemmel a nemzeti önrendelkezés törekvéseit, nem tudta elfogadni a szabadságra áhítozó nép óhaját. Hősök, mert mindazt, amit tettek, nem önös érdekből cselekedték, hanem a magyar nép szabadságáért harcoltak. Bár csak négyen voltak született magyarok, de a Kárpát-medence népeit egységesen mutatták meg, összefogva küzdöttek az utolsókig. Halálukig kitartottak a szabadság eszméje mellett, hősies helytállásukkal a szabadság jelképévé váltak – emelte ki Rigó László.

A megemlékezésen Gazdig Áron, a várpalotai zeneiskola növendéke énekelt az alkalomhoz illő dalokat, majd a rendezvény koszorúzással zárult az emlékműnél. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában