Megemlékezés

2023.10.07. 10:42

Aradi vértanúk: polgári fejlődést indítottak Magyarországon

Nemzeti gyászapunkon emlékezett Balatonfüred a magyar honvédsereg 12 tábornokára és egy ezredesére, akiket Aradon, valamint gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első alkotmányos miniszterelnökére, akit Pesten végeztek ki 1849. október 6-án.

Kovács Erika

Igazságért kiáltottak a magyar nép nevében

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Az aradi vértanúk példamutatását emelte ki emlékezőbeszédében Tremmer Bernadett, az Eötvös Loránd Általános Iskola igazgatója az Aradi vértanúk parkjában október 6-án. A reformkori gyászruhát viselő szónok azt mondta, tettükkel a magyar nemzetet a modern kor szabadságszerető népei közé emelték. Áldozatok és hősök is voltak egyben. Áldozatai a hatalomnak, amely nem nézte jó szemmel a nemzeti önrendelkezési törekvéseket, nem fogadta el a szabadságszerető népek óhaját. Hősök, mert amit tettek, nem önös érdekből cselekedték. 

– Igazságért kiáltottak a magyar nép nevében, a magyar szabadságért harcoltak. Négyen voltak született magyarok, de ez nem számított: a Kárpát-medence népeit egységesen jelenítették meg, egymással összefogva küzdöttek az utolsókig, tartottak ki a szabadság eszméje mellett, hősies helytállásukkal váltak a szabadság jelképévé – fogalmazott a szónok. Hozzátette, a dicső múlt a gyökereket szolgáltatja a jelenhez, a jövő alapjait pedig a jelen rakja le. Elődeinknek köszönettel tartozunk, utódainknak pedig hatalmas felelősséggel. A megemlékezések lehetőséget adnak az összefogásra. Sokat tanulhatunk az aradi vértanúktól: hazaszeretetet, a nemzet iránti alázatot, küzdést. Vegyünk példát helytállásukról, tisztességükről, becsületükről. A szabadságharc a leverése ellenére sem volt hiábavaló küzdelem: a forradalom előtti állapotokat már nem lehetett visszaállítani, hazánk elindult a polgári fejlődés útján. 

– Jegyezzük meg az aradi hősök utolsó gondolatait, mondatait: „Szolgáltam, mindig csak szolgáltam, és halálommal is szolgálni fogok. Tegnap hősök kellettek, ma mártírok, így parancsolja ezt hazám szolgálata” – idézte fel a múltat Tremmer Bernadett. 

Az emlékező gondolatok után prózával, énekkel és tánccal adtak műsort az Eötvös iskola diákjai, akikhez rendhagyó módon ezúttal csatlakoztak a Reformkori Hagyományőrzők Társasága képviselői. A diákokat Kecskeméti Gáborné és Hőbe Zoltánné pedagógus készítette fel. A hagyományok szerint a diákok kötötték fel a nemzeti színű szalagot az aradi hősök kopjafáira, miközben felolvasták a vértanúk nevét. Az emlékezésen koszorúkat helyezett el az emlékhelyen mások mellett Bóka István polgármester, Hári Lenke és Holczer András alpolgármester, Vörösmarty Éva megyei közgyűlési alelnök, Molnár Judit és Gáspár Ákos önkormányzati képviselő, valamint a helyi intézmények, pártok és civil szervezetek képviselői. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában