Merjünk segíteni!

2023.10.16. 20:00

Életet ment az újraélesztés

Merjünk odamenni ahhoz az emberhez, aki összeesik, nem mozdul és nincs légzése, ezt tanácsolta mindenkinek Nátrán Albin, az Országos Mentőszolgálat Veszprém vármegyei vezető mentőtisztje hétfőn, az újraélesztés nemzetközi napján Veszprémben, a Hangvillában, ahol megmutatták az újraélesztést az érdeklődőknek.

Kovács Erika

Nátrán Albin (b) kollégáival együtt mutatta meg az újraélesztést az érdeklődőknek Veszprémben

Fotó: Kovács Erika/Napló

– Rendkívül fontosnak tartjuk az újraélesztést, ezért már a világnap előtt értesítettük egyebek mellett a katasztrófavédelmet, a rendőrséget és az iskolákat arról, hogy október 16-án megmutatjuk, miként lehet életet menteni, újraéleszteni – mondta el Nátrán Albin. A vezető mentőtiszt hozzátette, az újraélesztésnél használt gyakorlóbabákon mutatták meg mindenkinek az életmentéshez szükséges mozdulatokat, miközben beszéltek is a teendőkről. 

A mentőszolgálat akcióján több mint 300 érdeklődő és 14 mentődolgozó vett részt, utóbbiak a vármegye különböző településeiről érkeztek. A mentődolgozók 14 gyakorlóbabán mutatták meg a mozdulatokat, majd kiemelték, hogy addig kell végezni a kompressziót és a belégzést, amíg a szakszerű segítség megérkezik. Mint ismert, országosan évente 6000 újraélesztést végeznek. 

Az újraélesztés világnapja alkalmából az Országos Mentőszolgálat Alapítvány közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a laikusok is meg tudják menteni adott esetben mások életét. Utaltak egy felmérésre, amelyben arra voltak kíváncsiak, tudjuk-e, mi a teendő, ha újra kell élesztenünk valakit. A kérdőív 12 kérdésen keresztül vezette végig a kitöltőt az újraélesztés folyamatán, kezdve attól, hogy rátalál az eszméletlenre, kitérve a mentő hívására és a mellkaskompresszió helyes végzésére, egészen a mentők kiérkezéséig. A Mentőalapítvány kiemelte, a kutatás eredményei bizakodásra adnak okot, évről évre fejlődik az újraélesztési tudás és hajlandóság. Azonban még mindig vannak tévhitek, ilyen például, hogy a sérültet kényelembe kellene helyezni. Ne tegyük ezt, azt jegyezzük meg, hogy hanyatt fekvő helyzetben, kemény talajon legyen a beteg, így pumpáljuk a mellkasát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában