Az aradi vértanúkra emlékeztek

2023.10.06. 17:30

Elhozták a szabadság, a függetlenség nagyszerű reményét

Az aradi vértanúk tiszteletére tartottak megemlékezést és koszorúzást Veszprémben, a Török Ignác utcai emlékműnél október 6-án. A tizenhárom honvédtiszt kivégzésének évfordulóján az önkormányzat, a helyőrség katonai szervezetei, a honvédelem érdekében aktívan tevékenykedő egyesületek, rendvédelmi szervek, az egyetem, pártok és civil szervezetek képviselői rótták le tiszteletüket.

Benkő Péter

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

A honvédtisztek mellett szintén 1849. október 6-án végezték ki gróf Batthyány Lajost, Magyarország első miniszterelnökét Pesten. Rájuk emlékeztek az egybegyűltek.

Veszprém önkormányzatának nevében Brányi Mária mondott beszédet, aki elmondta, ezen a napon az egész Kárpát-medencében emlékezünk a szörnyű tragédiára. Felidézzük az 1848-49-es dicsőséges forradalom és szabadságharc magyar és nem magyar nemzetiségű hőseit, akik mindannyian egy szabad és boldog Magyarországért áldozták életüket. A soknemzetiségű hősök vállvetve harcoltak közös hazánkért egy szebb világ reményében. Mindannyian hősök ők, de nem szabad elfelednünk, hogy az elnyomott földművesek, polgárok közül kikerült névtelen szabadságharcosok ezrei küzdöttek azért, hogy nemzetünk lerázza a Habsburg-elnyomás igáját, s szabad és független életet éljen. Az aradi események a maguk igazságtalanságában, kíméletlenségében a mindenkori elnyomás jelképévé váltak. Az aradi tizenhármak fordulatokban gazdag életútja arra is példa, hogy népként, nemzetként változtathatunk helyzetünkön, ha igazságérzetünk megkívánja, és ha kellően bátrak vagyunk kiállni szabadságjogainkért.

Brányi Mária elmondta, sem a kivégzett hősöket, sem az ismeretlen szabadságharcosok ezreit, tízezreit soha nem feledhetjük, hiszen számunkra, veszprémiek számára is elhozták a szabadság, a függetlenség nagyszerű reményét, mely csak később válhatott teljessé életünkben. Gyásznapja ez a magyarságnak, mégis a reménység napsugarával melegíti szívünket. 

Az ünnepi műsorban közreműködött a Légierő Zenekar, Vastag Richárd népművész, Keresztesi László színész, majd örmény nyelven szavalta Mikayel Nalbandian Szabadság című versét Tatevik Muradyan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában