A szabadság jelképei

2023.10.06. 18:50

Emlékük örökké él: az aradi vértanúkra emlékeztek Pápán

Az aradi vértanúk kivégzésének 174. évfordulóján a pápai önkormányzat emlékműsorral emlékezett meg az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc mártírhalált halt hőseiről. A Március 15. téren tartott tiszteletadáson Szabadkai Verita önkormányzati képviselő úgy fogalmazott, az aradi vértanúk tettükkel a magyar nemzetet a modern kor szabadságszerető népei közé emelték.

Haraszti Gábor

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

A nemzeti gyásznapon tartott eseményen Emlékük örökké él címmel az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola idézte fel a történelmi eseményeket, a diákok műsora előtt Szabadkai Verita önkormányzati képviselő emlékbeszédében azt mondta, az aradi vértanúk kultusza már a kivégzés napján megkezdődött.

– Szemtanúk elbeszélése szerint már egy-két órával a kivégzéseket követően roppant tömegek zarándokoltak arra a helyre, amelyet a zsarnokság „Golgothává avatott”. Azokra a történelmi alakokra emlékezünk, akik katonai tehetségüket, elkötelezettségüket, karrierjük valamennyi elért eredményét a nemzet szabadságáért folytatott harc érdekei alá rendelték. Az aradi vértanúk, a szabadságharc hősei a harc mellett tették le voksukat, ki mertek törni a kor szellemének fogságából, a megújulást választották, megmutatták, amikor összefogunk, és cselekvő magyarokká válunk, akkor csodákra vagyunk képesek. A szabadságharc azonban nem volt hiábavaló küzdelem: a forradalom előtti állapotokat többé már nem lehetett visszaállítani, és a bukás ellenére a nemzetben nemcsak tovább élt, de tovább is erősödött a szabadság és a függetlenség eszméje. Az ország pedig, bár hatalmas véráldozatok árán és a nemzeti önrendelkezéstől megfosztva, de elindult a polgári fejlődés útján – fogalmazott a képviselő. 

Az ünnepség koszorúzással és a Szózat hangjaival ért véget. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában