Egy hőközpont, három hőkörzet

2023.10.28. 15:00

Izgalmas programokkal várt az Erőművek éjszakája - képgaléria

Egy napra megnyíltak az erőművek a vármegye négy településén az október 27-i Erőművek éjszakáján, a vármegyeszékhelyire mi is ellátogattunk. A hetvenes évek közepe óta működő Haszkovó utcai fűtőműben nemcsak a távhőtermelés folyamatába lestünk bele, de megtudtuk, mit jelent az országban ritkaságnak számító SNG rendszer, mely propán és levegő keverékéből állít elő földgázzal egyenértékű tüzelőanyagot.

Benkő Péter

A hetvenes évek közepe óta működő Haszkovó utcai fűtőműben nemcsak a távhőtermelés folyamatába lestünk bele, de megtudtuk, mit jelent az országban ritkaságnak számító SNG rendszer

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Az érdeklődés, mint minden évben, idén is nagy volt, így csoportonként vezették körbe a látogatókat. Czékmány Péterrel, a VKSZ Zrt. hőszolgáltatási igazgatójával beszélgettünk az egyik csoport indulása előtt. Megtudtuk tőle, hogy az országban hetven helyen nyílt lehetőség megtekinteni a főtő- és erőművek belső világát, megismerni, hogyan állítják elő a villamos energiát, hogyan termelik a szükséges hőt, illetve megismerni azokat a rendszereket, amelyek mindkét célra használhatók. Ilyen működik Veszprémben is.

– A VKSZ Zrt. fűtőműve mintegy 8200 lakossági és intézményi fogyasztót lát el távhővel és meleg vízzel. A fűtőmű egyik különlegessége a benne működő gázmotoregység, mely villamos energiát állít elő, s a közben keletkező veszteséghőt használják a távfűtésben, ami igen jó hatásfokú rendszer. A villamos energia szinkronban tartása az országban igen fontos, a telephelyen lévő SNG rendszer ezt, az egy napon belüli csúcsenergia-igények kielégítését szolgálja – tudtuk meg az igazgatótól.

A látogatók megtekintették a régi, 40-50 éves kazánokat, melyek ma is jól működnek, s üzemel a két, igen jó hatásfokú, 2015-ben telepített kazán is. Az eseményen sok információ hangzott el a gázmotorok működéséről, hatásosságáról, előnyeiről, bemutatták a szivattyúházat, a vezérlőegységet. – Veszprémben kollégáink személyes jelenléte a főtőműben van, a három hőkörzet, azaz kazán teljes mértékben távvezérelt, minden adat felügyeleti rendszeren érkezik be, és a visszavezérlés is hasonlóan történik. A kazánok a Cserhát lakótelepen, az Ördögárok, illetve a Stadion utcában találhatók. A propán-levegő rendszerből három van az országban, közülük ez az egy üzemel, jól kiegyenlítve az egy napon belüli csúcsgázfelhasználást, energiatöbblet-igényt, melyre gazdasági okokból van szükség, hisz reggel és délután jelentősen nő a fogyasztás, a gázfelhasználás. Több helyen található gázmotoros kombináció, különleges látvány, a látogatók kívülről megtekinthették és részletes információkat kaptak róla – mondta el Czékmány Péter.

Bemutatták az egyes alkatrészeket, ismertették a különbségeket a hagyományos és a gázmotor alkatrészei között. Megtudtuk, a város jelenlegi távhőrendszere a '80-as évekre alakult ki, és szó esett a kilencvenes évek elejének fejlesztéseiről, amikor a régi, gőzös rendszerű kazánokat meleg vizesekre cserélték. A 2000-es évek közepén gázkazánokkal távvezérelt szolgáltatást építettek be, később két kazánt lecseréltek kilencvenhárom százalékos hatásfokkal, azaz hét százalék veszteséggel működő újakra. A távvezetékrendszer hővesztesége is csupán 13-14 százalék, mely országos szinten igen jó. A városi távvezeték huszonnyolc kilométer, tizennégy oda, ugyanannyi vissza, minden vezeték föld alatt fut. A kazánok földgáz elégetésével nyernek meleg vizet, ezt adják ki fűtésre, a kilépő hőmérsékletet a külső időjárás határozza meg.

Az Erőművek éjszakáján megtudtuk, a hőközpont három-négy fős belső műszaki személyzete a hőtermelést biztosítja, egy diszpécser a lakossági megkereséseket koordinálja, két ügyeletes kolléga pedig a város területén szolgálja ki a lakosságot.

Kérdésünkre a hőszolgáltatási igazgató elmondta, megújuló energiák bevonására voltak már tervek, és ismételten gondolkodnak ezen. Bízik benne, néhány év múlva erről is be lehet számolni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában