Honvédség

2023.10.17. 11:30

Nemzetközi kiképzést tartanak az MH 47. Bázisrepülőtéren

Helikopter Harcászati Oktató Kiképzést (HTIC) tartanak Pápán, az MH 47. Bázisrepülőtéren. A kurzust elvégző magyar oktatók a jövőben taktikai képzésen taníthatják a pilótákat – hangzott el a gyakorlat szakmai bemutatónapján.

Haraszti Gábor

Portugáliában és Pápán képzik az oktatókat Fotó: honvedelem.hu/Kormány Gábor

A Magyar Honvédség helikopter személyzeteinek harcászati felkészítése és gyakorlása elsősorban az Európai Védelmi Ügynökség (European Defence Agency – EDA) helikopter programjaira épül. Magyarország 2012-ben csatlakozott a Helikopter Gyakorlatok Programhoz, 2020-ban pedig a HTIC-hez, amely program az EDA égisze alatt fut és a helikopter személyzetek legmagasabb szintű harcászati képzését valósítja meg.

A képzés két fázisból áll: egy négyhetes szárazföldi képzésből Portugáliában és egy háromhetes repülő fázisból, amelynek 2021 óta Pápa ad otthont. A felkészítés alatt a résztvevők fizikális és mentális igénybevételnek vannak kitéve, mely alatt az oktatók folyamatosan értékelik őket. A pápai háromhetes repülés kiképzés során egyebek mellett a személyzeteknek különböző harcászati kötelékmanővereket, vadászgép elleni kitérést, légvédelmi rendszerek elleni védekezést, konvojkísérést és gépjárműfeltartóztatást kell megoldaniuk.

Az MH 47. Bázisrepülőtéren a sajtó képviselői a szakmai előadásokat követően bepillantást kaphattak a tervezés folyamatába is, majd statikus bemutatót tekinthettek meg.

Simon Zsolt ezredes, a Helikopter Harcászati Oktató Kiképzés gyakorlatigazgatója a honvedelem.hu-nak elmondta: ez a kurzus az oktatóknak szól, hogy az itt megszerzett tudást a különböző nemzetek a saját pilótáiknak adhassák tovább.

- A képzés után olyan oktatókat kapunk, akik itthon, a saját pilótáink taktikai kiképzését el tudják kezdeni. Ez azért fontos, mert ezzel a saját magunk nemzeti képességeit ki tudjuk alakítani. A képzés legfontosabb mozzanata, amikor a katonáknak egy komplex légiműveletet kell megtervezniük, ahol vadászgépekkel és a szárazföldi erőkkel közösen kell harcászati feladatot végrehajtaniuk.

A péntekig tartó gyakorlaton összesen hat nemzet közel kétszáz katonája vesz részt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában