A kegyelet törött kődarabjai

2023.10.13. 11:30

Régi sírjeleket mentettek meg olaszfalui civilek

A kegyelet kődarabjait rakták össze, régi, több száz éves, törött sírjelek részeit egymás mellé tettek olaszfalui civilek, a temetőben külön részt kialakítva azoknak. Úgy vélik, így a település közös emlékezetének töredékei összeforrhatnak.

Rimányi Zita

A régi sírjelek kertjének kialakítását az olaszfalui temetőben Varga Antal kezdeményezte

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Az Eperjes-hegyen és a község határában más részeken évek óta a fűben, gödörben, gazzal benőve hevertek összetört régi sírjelek, német és magyar feliratokat, szép faragványokat őrző sírkeresztek darabjai – tudtuk meg Varga Antaltól, aki az olaszfalui Nyugdíjas és Közösségi Értékőrző Egyesület elnökeként kezdeményezte, vigyék azokat méltó helyre. Régi adósságukat törlesztik ezzel szavai szerint a helybeliek és elmondta, hogyan kerültek vissza a temetőbe, külön parcellába, a régi sírjelek most kialakított kertjébe, az egyházzal karöltve megvalósított szándék révén.

Nem kőhalom csupán, kegyeletből kialakított külön parcella az olaszfalui temetőben, ahova a szép feliratokat, faragványokat őrző több száz éves sírkeresztek kerültek
Fotó: olvasó

Jármű vitte a töredékeket a temetőhöz, átemelték vele azokat a kerítésen, de utána már egyesével a kezükben cipelték a kődarabokat a helyi civil szervezetek tagjai. Vízszintbe hozták a nekik szánt területet és kaviccsal borították. Ide sorakoztatták a többek közt az 1700-as és az 1800-as években születettek sírjeleit, a sírkereszteket, egymás mellé kerültek a töredékek, amik egy tömböt alkottak egykor, de meghagyták a réseket köztük, jelezve, hogy lelkünk darabjait is időnként össze kell raknunk, s sokszor ez nehéz, emlékeink, gyászunk feldolgozása során. 

A talapzatelemekből rakták ki a kerítését a régi sírjelek új kertjének, mert itt szeretnék ezután egybegyűjteni azokat a síremlékeket, amelyekhez már nem járnak leszármazottak, ugyanakkor a most visszahelyezettekkel együtt a település közös múltjának, életének részei. Lehetőség lesz arra a továbbiakban, hogy a gondozatlan, sérült sírkövek szintén ide kerüljenek a temető más részeiből. Varga Antal szerint a jelen és a jövő számára szemléletmódot szeretnének érzékeltetni ezzel. "Nem csupán holmi múltból ránk maradt tárgyak ezek, a közösség részei, ahhoz tartoznak és a temetőben van a helyük" – jegyezte meg. "Juttassák eszünkbe, hogy a falu történetéhez képest egy emberöltő szinte csak percnyi idő, sokkal korábban kezdődött, mint mai lakóinak élete. Ezért nem mindegy, múltunk jeleinek hol a mában a helyük. Az idő pedig a teremtő Isten ajándéka, de kellő alázattal kell viselnünk múlását" – fogalmazott a lokálpatrióta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában