Égrenéző

2023.10.29. 14:30

Részleges holdfogyatkozást láthattunk szombaton este

Az ország nagy részén kedvezőek voltak a légköri feltételek, kevés volt a felhő.

Kovács Erika

A felvétel a Balaton Csillagvizsgáló 10 cm átmérőjű lencsés távcsövével készítette Kocsis Antal és Gubicza László 22 óra 15 perckor

A félárnyék 20 órakor ért a holdkorongra, majd lassanként rákúszott, olyan érzés volt, mintha a Hold kicsit tompábban fénylene. A részlegesség kezdete 21.35-kor volt, a Hold déli pólusa közelében kezdett el rávonulni az árnyék égi kísérőnkre, 22.14-kor volt a legnagyobb fázisú, és 22.54-ig tartott. Ezt követően még mintegy másfél óra volt a félárnyék teljes levonulásáig, a fogyatkozás éjfél után, vagyis már 29-én 0.26-kor ért teljesen véget. Ez alkalommal a Holdból csak egy kisebb darabkát fedett el az árnyék, mégis ritka alkalomnak számított a csillagászati események körében. A következő, Magyarországról is látható holdfogyatkozásra ugyanis egészen 2024 szeptemberéig kell majd várnunk, teljes holdfogyatkozás pedig csak közel két év múlva, 2025. szeptemberében lesz. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában