Szinte eladhatatlan

2023.10.31. 17:00

Szabadulna az üdülési jogtól olvasónk: itt a megoldás és néhány fontos tanács

A sok rossz tapasztalat és a számos figyelemfelhívó tájékoztatás hatására ma már nem nagyon vásárolnak a magyarok új üdülési jogot. Azonban a probléma sajnos megmaradt, olvasóink körében is, hiszen sokan nem tudnak megszabadulni a már meglévőtől, és ez újra meg újra fizetési kötelezettséget jelent.

Rimányi Zita

A timesharing, azaz üdülési jog esetében a szállás időben megosztott használati jogának megszerzésére vonatkozó szerződésről van szó. Az alapján a fogyasztó a vállalkozástól ellenérték fejében közvetlenül vagy közvetve, határozatlan vagy egy évet meghaladó időtartamra jogot szerez egy vagy több szállás ismétlődő, meghatározott időtartamú használatára. Lényege tehát abban áll, hogy a vevő az értékesítővel megkötött szerződés alapján hosszabb időre használati jogot szerez egy vagy több szállás vonatkozásában.

A használati jog azonban nem egyszerű bérleti jog, mert nem folyamatosan áll fenn a szerződés időtartama alatt, hanem az év egy előre megállapított időszakában évenként visszatérő jelleggel illeti meg a fogyasztót. S a legtöbben rájönnek, hogy nem akarnak minden évben ugyanakkor ugyanott nyaralni, ráadásul egyáltalán nem olcsón. Így az üdülési jog hosszú időre drágán köti meg a kezüket, szűkíti le lehetőségeiket.

A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének szakemberei mindemellett felhívták arra a figyelmet, hogy aki szabadulni akar üdülési jogától és a megoldáskeresés során nem eléggé körültekintő, annak a csapdahelyzete csak tetéződik. Sokszor egy újabb üdülési jogot, újabb fizetési kötelezettséget sóznak rá. Jópáran így jártak.

Aki mégis most szeretne venni üdülési jogot, annak nagyon alaposan kell mérlegelnie, valóban szüksége van-e rá. Semmiképpen ne engedjen a sürgetésnek és a nyomásnak! Olvassa el alaposan a szerződést, ha bármilyen kérdésben bizonytalan, egyeztessen jogi szakemberrel, és előtte ne írja alá a szerződést! Ha mégis aláírta egy kellemesnek ható éttermi, szállodai előadást követően, akkor fontos tudni, hogy 14 napon belül meggondolhatja magát, azaz elállhat a szerződéstől, s lényeges információ, hogy ezt a bizonyíthatóság miatt célszerű írásban közölni.

Sajnos ezek a szerződések úgy vannak megírva, hogy jogilag nagyon nehéz, szinte lehetetlen kilépni, és az üdülési jogokkal üzletelő cégeket sem könnyű jogilag felelősségre vonni, hiszen önmagában az üdülési jog értékesítése nem tilos. Az értékesítés körülményei, az ott elmondott ígéretek, nyomásgyakorlás bizonyítása a szóbeliség miatt nehéz, tehát jogilag egy komplex helyzetet eredményez. Ha a fogyasztó már rendelkezik ilyen szerződéssel, érdemes jogi szakemberrel egyeztetnie, és amennyiben indokolt, ügyvéd segítségével perre vinnie az ügyet – javasolják szakértőink.

Olvasóink más fogyasztóvédelmi témába is elküldhetik kérdéseiket szerkesztőségünknek a [email protected] e-mail-címre, a szakértői válaszok lapunkban jelennek meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában