Ünnep

2023.10.19. 15:00

Százéves a harangláb a borsosgyőri templomban

Bensőséges ünnepség keretében emlékeztek meg Borsosgyőrön a református templom haranglábjáról, melyet száz esztendeje a hívek adományaiból építtettek.

Haraszti Gábor

1923-ban készült a borsosgyőri harang Fotó: Balogh-Gancz Renáta

A borsosgyőri református templom különálló haranglábjában két harang lakik, melyek excenteres meghajtással szólalnak meg. A centenárium tiszteletére rendezett ünnepségen Tóth József gondnok méltatta az akkori, Trianon utáni nehéz helyzetben lévő hívek, valamint az Egyesült Államokban élő, volt borsosgyőriek adakozókészségét. A harang felületén domború és vésett betűvel olvashatóak a támogatók nevei.

Forrás: Balogh-Gancz Renáta

Mint elhangzott, két harang lakik a haranglábban, egy kisebb és egy nagyobb, utóbbit Szlezák László harangöntő mester készítette és 130 kilogramm súlyú. A megemlékezésen nemcsak reformátusok, hanem evangélikus és katolikus hittestvérek is részt vettek. Miklósi Koppány tiszteletes gondolatai után szeretetvendégségre hívta a résztvevőket – tájékoztatott Ruzsásné Őri Zsuzsanna. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában