Zsúfolásig megtelt Balatonfüred

2023.10.16. 17:30

Szüreti mulatság kitűnő hangulatban, gyönyörű környezetben (galéria)

A szőlészeket és borászokat ünnepelték a szüreti fesztiválon október 13-15. között, amelynek kiemelt eseménye a látványos felvonulás volt. A fesztivál fővédnöke Nagy István agrárminiszter volt.

Kovács Erika

Este is zsúfolásig megtelt Balatonfüreden a parti sétány érdeklődőkkel, jókedélyű baráti társaságokkal, akik megkóstolták a finom balatoni borokat a szüreti fesztiválon

Fotó: Kovács Erika

– A szőlészek és a borászok nagy ünnepe a füredi szüret, akik kiemelt köszönetet érdemelnek munkájukért, illetve azért, hogy ennek a fesztiválnak az alapját megteremtették. A kitűnő hangulatú eseményt gyönyörű környezetben és időben, finom borokat kínálva rendezik meg, fogalmazott Kontrát Károly. Az országgyűlési képviselő méltatta a város és környéke, illetve a Balaton-felvidék szépségét, értékeit, valamint a magas szintű borkultúrát, amely jelentős idegenforgalmi vonzerőt ad a térségnek. A képviselő kiemelte, a fesztivál nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a Balatont ne csak nyáron keressék fel az emberek, hiszen a mostani rendezvény is kitűnő programokat kínál és tömegeket vonz. 

 

A szüreti mulatság látványos eseménye volt a díszes felvonulás szombaton délután, amelyen rendőri felvezetés mellett Balatonfüred Város Koncert Fúvós Zenekarával, valamint a helyi borrend tagjaival, benne Kontrát Károly képviselővel, Bóka István polgármesterrel és Koczor Kálmánnal, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége nagymesterével az élen sétált el a vásárcsarnoktól a Kisfaludy-színpadig. A menetben több helyi képviselőt, az egész országból 35 borrend képviselőjét lehetett látni, és mások mellett a helyi és az egész országból érkezett hagyományőrzőket, diákokat, zászlóforgatókat, lovasokat, kopjásokat, gólyalábasokat, néptáncosokat, díszes traktorokat. A vidám, színes menetet rengetegen nézték meg az utcákon, és zsúfolásig megtelt a színpadnál lévő terület is. A fesztivál szép mozzanata volt, amikor a történelmi egyházak képviselői megáldották a harangot, amit két népviseletbe öltözött fiatal vitt végig a városon. Az esemény hangulatát Szentesi Vajk kisbíró ízes, elegáns humora is emelte. 

A színpadon bemutatkoztak a borrendek, majd parádés előadást láthatott a közönség. Koczor Kálmán borrendi nagymester rangos elismerést kapott, ugyanis Hollywood aranycsillaga elismerést vehetett át Bokor Balázstól, a Magyar Hollyvoodi Tanács elnökétől, korábbi nagykövettől. 

A szüreti fesztivál zsúfolásig megtöltötte Balatonfüredet, ahol több szabadtéri helyen is kínálták a finom balatoni borokat, ételeket, így a gasztroudvarban, a borfaluban is. A kitűnő programok, a népi, iparművészeti vásár, a játszóházak, a nyárias idő, az elegáns környezet különleges élményt jelentett a résztvevőknek. Köszönet illeti a szervezőket, így az önkormányzatot, illetve a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft., valamint a Balatonvin Borlovagrendet és a Balatonfüred–szőlősi Hegyközséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában