Retró-őrület

2023.10.23. 12:00

Vigyázz! Tombol, és egyre többeket megfertőz

Nem tagadjuk, bennünket is megfertőzött a retró-láz, hiszen több alkalommal foglalkoztunk egy-egy téma kapcsán ezzel a szenvedéllyel. A retró-tárgyak gyűjtésével, melyek értéke bizony egyre és egyre feljebb kúszik. Olvasónk, aki ennek a fotónak az elkészítését kérte, nem tagadja, szerencsés. Még időben megalapozta gyűjteményét, amit már „csak” bővíteni szeretne.

Benkő Péter

Működik a telefon, a diavetítő. Háttérben a falra akasztott dombortérkép is retró-korabeli Fotó: Benkő Péter

A minap nagy sikert aratott olvasóink körében a bakonybéli retró múzeum kiállítási tárgyaiból néhányat felvonultató képsorozatunk. Ennek apropóján pedig, látva, hogy a retró-láz folyamatosan tombol, egyérszt egy újabb, különleges gyűjteményt mutatunk be be, másrészt pedig szerkesztőségünk szívesen veszi azon olvasóink fotóit, akiknek hasonló kollekciójuk van bármilyen tárgyakból – autók, munka- és egyéb gépek, szerszámok, más gyűjtemények. A legérdekesebbeket közzétesszük akár névvel, akár név nélkül, ahogy ezt jelzik. Kérjük, a retró-fotókat a [email protected] e-mail-címre szíveskedjenek elküldeni néhány mondatos leírással. 

Érthető okokból a gyűjtő nem kívánta, hogy nevét közzétegyük, még a település nevét sem, ahol él. Ahogy elmondta, a képen látható darabok szerteágazó gyűjteményének csupán egy apró részletét mutatják, mert rendelkezik sok egyébbel padlástól a szobáig, nappalitól a garázsig a 60-as, 70-es és 80-as években gyártott csodákból. Csodák? Nem tudjuk, mindenesetre egyre többeket lázba hoznak, megtudtuk azt is, létezik már kimondottan retró-cuccok adás-vételével foglalkozó internetes oldal, a közösségi oldalak csoportjainak, azok tagjainak száma pedig lassan a végtelent közelíti.

Garázs? Igen, mert egy Lada, egy körlámpás is áll bent, körülötte számtalan egyéb tárgy, ami azt hiszem, minden generációban felkelti az érdeklődést. Mert vannak, akik egy speciális téma, terület anyagát gyűjtik, mások úgy általában foglalkoznak a retróval, de olvasónk felesége aktív családtag ebből a szempontból, mert az egykor saját maga hímezte-varrta textildolgokat, kis és nagy terítőket, párnákat mind őrzi. Ahogy egyik szobájukat kimondottan a 70-es évek jó állapotú bútoraival rendezték be. A férj pedig egykor bélyegeket, képeslapokat, könyveket gyűjtött a korszakból, és – ha a vásárlások után maradt – még régi papírpénzeket is félretett.

Nem mondhatjuk, hogy a képen feltűnő Skála-reklámszatyorban elhozhatók a gyűjtemény darabjai, ugyanis nem kívánnak megválni azoktól, mindenesetre a szatyor ugyancsak eredeti, sohasem használt – és szintén retró. Kit ez, kit az érdekel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában