Közel harmincéves kapcsolat

2023.11.22. 19:00

Csopakról nevezték el a székelyföldi város sétányát

A Balaton-parti település közel harmincéves kapcsolatot ápol a székelyföldi Szovátával, ahol a közelmúltban a Csopak nevű sétányt avatták fel.

Tóth B. Zsuzsa

Amint azt a polgármestertől, Ambrus Tibortól megtudtuk, a szovátai tökfesztiválon Csopak delegációja is részt vett. – Különleges meglepetésben volt részünk, amikor felavatták a Testvériség parkját a fürdőtelepen. A szép parkban színpad, amfiteátrum van, amely programok helyszíne lesz a jövőben. Korábban nem volt ilyen közösségi kulturális tér Szovátán. Az oda vezető utakat a testvértelepülésekről nevezték el, így felavattuk a Csopak sétányt. A bevezető úton emlékfa és emléktábla van, mely ugyancsak Csopak nevét viseli. Nagy örömet szereztek nekünk az elnevezéssel. Az elmúlt időszakban ritkábbak voltak a hasonló programok, örülnénk, ha ezek a kapcsolatok a jövő évtől felélednének. Fontosnak tartom, hogy lehetőséget teremtsünk arra, hogy akik még nem látták Erdélyt, azok megismerjék, hiszen Szováta nemcsak Erdély egyik városa, hanem Székelyföld szívének egyik legszebb kis ékszerdoboza – mondta a polgármester. 

Fülöp László Zsolt, Szováta polgármestere, Ambrus Tibor, Csopak polgármestere és Kiss Ferenc, Szováta alpolgármestere az avatáson
Forrás: önkormányzat

A kapcsolat Szovátával klasszikus testvérvárosi együttműködés, már az 1989-es forradalom alatt küldtek ki a csopakiak segélyszállítmányokat. Támogatták a mentőszolgálatot, a tűzoltóságot, az egyházakat, az iskolát, a könyvtárat. - Ennek az élharcosa Vitéz Csaba volt. A forradalom után az ismeretség barátsággá alakult, rendszeresen szerveztünk közös programokat a néptáncosokkal, a focistákkal, és a családok is jártak egymáshoz. Miután szoros összeköttetés alakult ki a társadalmi szervezetek és családok közt, 1996-ban a két település akkori vezetője Szovátán aláírta a testvérvárosi szerződést. Én akkor a Szociális és Kulturális Bizottság elnökeként vettem részt az aláíráson a Csopak Táncegyüttessel, ami egyben az együttes első külföldi útja és fellépése volt. Nagy örömömre szolgál, hogy a mostani látogatásunkkor személyesen beszélgethettem Mátyás Endre akkori polgármesterrel, akivel körülbelül 20 éve nem találkoztunk. Szintén nagyon régre visszanyúló, személyes jó kapcsolatot ápolunk Péter Ferenc korábbi, és az őt követő jelenlegi polgármesterrel, Fülöp László Zsolttal, valamint a látogatásaink alkalmával minket gardírozó Kiss Ferenc alpolgármesterrel, őket is mindig öröm újra látni – mondta Ambrus Tibor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában