Hulladékszállítás

2023.11.16. 18:45

Kevesebb szelektív szemetet, sokkal több lomot gyűjtöttek Zircen

Ugyanannyi zöldhulladék, mint tavaly, csaknem feleannyi szelektív szemét, kétszerannyi lom – ezt mutatják a Zircről elszállított hulladékok idei számai a tavalyi adatokhoz viszonyítva.

Rimányi Zita

Szelektív hulladékgyűjtő szigetek – Zircen már nincs ilyen, csak házhoz menő szelektív gyűjtés, és valószínűleg a betétdíjas italcsomagolások miatt ritkábban kell majd az ilyen edényeket üríteni

Fotó: Rimányi Zita/Napló

A zirci önkormányzat képviselő-testületének közmeghallgatásán Kaszás Béla, az önkormányzati hivatal városüzemeltetési osztályának vezetője a város környezeti állapotáról tartott tájékoztatást és beszélt arról, hogy a városból idén 140 tonna szelektív hulladékot szállított el a szolgáltató. A lakossági zöldhulladékot gyűjtőponton veszi át, minden hónap harmadik szerdáján az Alkotmány utcában, így idén 18 tonnát vitt el Zircről. Üvegeket két helyen lehet ingyenes, szelektíven elhelyezni, a városházánál és a városüzemeltetés telephelyén. Használt sütőolajat ugyancsak két helyen, az óvodánál és a gimnáziumnál. Illegálisan lerakott szemétkupacokat négy helyen számoltak fel.

Czaun János, a VHK, a Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője a tájékoztatást kiegészítette azzal, hogy a zöldhulladék mennyisége idén nagyjából ugyanannyi volt, mint tavaly. Viszont a szelektív hulladéké jelentősen csökkent, ugyanis a múlt évben 240 tonnát vittek el. Igaz, akkor még megvoltak a szelektív szigetek a társasházak mellett, amikbe nagyrészt nem az került, amit ráírtak. Ezek nélkül viszont idén erősen javult a zirci szelektív hulladék minősége, ami azt jelenti, hogy nagy arányban azt tartalmazta, amit ez a fogalom takar, jobbára csak műanyagot, papírt és fémdobozokat raktak szelektív edényeikbe a lakosok a családi házaknál, és egy társasháznál is van ilyen gyűjtőedény. Arról szintén beszélt a szakember, hogy a lomtalanításkor összegyűjtött holmi összmennyisége mintegy a duplájára nőtt a múlt évhez képest.

Czaun János, a VHK ügyvezetője tájékoztatást adott a hulladékszállítás számairól a zirci közmeghallgatáson
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Ottó Péter zirci polgármester kérdezte meg, hogy a kötelező visszaváltás januári bevezetése után szükség lesz-e még a szelektív gyűjtőedényekre, szigetekre. Ugyanis betétdíjas lesz az italcsomagolások többsége és így a boltba visszük vissza azokat visszaváltani, az üvegeket, a műanyagflakonokat, a fémdobozokat is. Czaun János szerint szükség lesz a szelektív gyűjtésre, főleg a házhoz menő rendszerben, de nagy valószínűséggel ritkábban kell majd üríteni az edényeket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában