Vármegyei szemle

2023.11.03. 17:30

Kevesebb vadásszal több trófeát ejtettek el (fotókkal)

A vadászat nemcsak ősi hagyomány, hanem kulturális értékkel bíró szellemi örökségünk.

Rimányi Zita

A Veszprém Vármegyei Vadászkamarai Trófeaszemlén, Huszárokelőpusztán volt mit megcsodálniuk az érdeklődőknek

Fotó: Rimányi Zita 

A szakma találkozására alkalmat adó, közösségformáló esemény jó a közös gondolkodásra, amelynek során mindig születnek problémákra megoldást hozó új ötletek, fogalmazott Takács Szabolcs Veszprém vármegyei főispán, az Országos Vadgazdálkodási Tanács elnöke a Veszprém Vármegyei Vadászkamarai Trófeaszemlén, Huszárokelőpusztán pénteken.

A főispán szavai szerint a vadászati hatóság partnerként tekint a szakma összes szereplőjére a trófeabírálatok során is. Szólt arról, hogy az idei vadászszezonban kevesebb vadásszal sikerült a szokásosnál több trófeát elejteni. Kiemelte Pap Gyulának, a területi vadászkamara elnökének szakmai munkáját, amit a széles körű egyeztetések összehangolása során végzett, és adatokkal szolgált a sikeres vadászatról. Elmondta, hogy ezer gímtrófeát bíráltak, azok közül 43 lett érmes, ami jó eredmény, és megemlítette: szükséges a szarvasok számának további csökkentése, az intenzívebb vadászat. Őzbaktrófeát 1845-öt bíráltak el, és kilenc ötszáz gramm feletti, ami azért különlegesség, mert a környéken nem jellemzők a nagyobbak. Dámszarvastrófeát száz felettit bíráltak el, az elejtés aránya és az agancsok mérete is nőtt. Kostrófea 61 került a bírálók elé, a legnagyobb több mint 92 centiméteres, sorolta a vadgazdálkodási tanács elnöke, Takács Szabolcs.

A szakmai napon számos vadász számára nyílt lehetőség az eszmecserére
Fotó: Rimányi Zita 

A szakmai napon számos vadász számára nyílt lehetőség az eszmecserére, az eseményen részt vett Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója, Ugron Ákos Gábor, a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. (Verga) vezérigazgatója, Korn Ignác, a Veszprém Vármegyei Vadászkamara hivatásos vadász alelnöke és Pap Gyula, a területi vadászkamara elnöke. A résztvevők megnézték a huszárokelőpusztai vadászháznál kiállított száztíz trófeát, amelyet 24 vadgazdálkodó hozott el ide. A legnagyobb gímtrófea 11,41 kilós, a legnagyobb kostrófea 92,45 centiméteres lett idén. Akadt ezúttal egy összeakadt dámtrófea, azaz kettő állaté, agancsos sutatrófea és több torz agancs. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában