Koraszülöttek világnapja

2023.11.17. 17:30

Még élhetőbb lesz az élhető város – hamarosan közösen segítenek a kicsiknek

A koraszülöttek világnapján, november 17-én nem mindennapi eseményt rendeztek a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház Perinatális Intenzív Centrumában (PIC). A hagyományos világnapi találkozón jelentették ugyanis be, hogy a Katolikus Szeretetszolgálat egy új, hiánypótló intézményt hoz létre a városban, a Cholnoky-lakótelepen Börzsei Barbara Komplex Korai Intervenciós és Gyermek Mozgásfejlesztő Központ, röviden Bara-Ház néven.

Benkő Péter

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

A kórházban hagyomány, hogy a világnapon közös ünneplésre hívják azokat a gyermekeket szüleikkel, akik koraszülöttként látták meg itt a napvilágot. Idén is így tettek, azonban a találkozó jóval többről szólt. A megjelenteket Töreki-Vörös Ibolya főigazgató köszöntötte, örömét fejezve ki egyrészt azért, hogy nagy számban érkeztek gyermekek. Másrészt azért, hogy ezúttal a kórház ad helyet a bejelentésnek, miszerint megvalósulhat az első állomása annak a korai fejlesztést szolgáló ellátórendszernek, mely a koraszülöttek életben maradását, fejlődését fogja szolgálni.

Porga Gyula polgármester fontos mérföldkőnek nevezte a bejelentést, melynek előzményei közel tíz évre nyúlnak vissza. – Egy anyuka, Börzsei Barbara és férje, Szepessy Árpád kerestek meg azzal a vággyal, hogy ez a fajta ellátás még hiányos általában az országban, meg kellene Veszprémben valósítani. Majd elkezdődött a tervezés a korai fejlesztő központ létrehozásáért. 

Ma pedig azt mondhatjuk, a szeretetszolgálat, mint gyakorlott intézményfenntartó felkarolta a kezdeményezést, melyet az önkormányzat a leendő ingatlannal és a rendelkezésére álló anyagi forrásokkal támogatni fog.

A város stratégiájába az új intézmény szervesen illeszkedik, hiszen egy élhető város akkor létezik, ha ott a lehető legtöbb szolgáltatást megkapják annak lakói. A korai fejlesztő központ pontosan ilyen – emelte ki a polgármester. Porga Gyula hozzátette azt is, törekednek rá, hogy idővel még jobb helyre kerüljön majd a létesítmény, majd köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki eddig bármit tett a megvalósításért.

Például a PIC szakembereinek, akik a lehetőségeken belül eddig is megtettek mindent a koraszülöttekért, mégis, a szeretetszolgálat a jövőben intézményes formában szélesebb körű lehetőséget ad ehhez – mondta el a kórház főigazgató asszonya. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója pedig arról szólt, a leendő intézmény ráépül a már működő kórházi centrumra, s terveik szerint jövő tavasszal elkezd működni. A szeretetszolgálat fogja fenntartani, s így, a kórházi centrummal együtt több gyermeket, családot tudnak segíteni.

Mátay Lilla, a PIC vezetője az ünnepeltekről szólva elmondta, a vármegyében évente nagyjából háromszáz gyermek születik olyan problémával, hogy a centrumba kerül, de szerencsére nem igazán az életveszély fenyegeti őket, az életben maradás helyett ma már a minőségi életben maradás a cél. Szerencsére nagyon kevés kisbabát veszítenek el. Többek fejlődését viszont nyomon követik életük kritikus szakaszában. – A korai fejlesztés ugyanis a mai szemlélet szerint akkor kezdődik, amikor a baba légzése, keringése stabilizálódik az inkubátorban, a PIC-en. Nyitott osztály vagyunk, a szülők bármikor bejöhetnek, mi pedig megadunk a családnak minden támogatást a picik fejlődéséhez, ezt szeretnénk jóval nagyobb léptékben végezni. Bízunk tehát abban, hogy nagy segítség lesz munkánkhoz a leendő új korai fejlesztő centrum létrehozása – tette hozzá Mátay Lilla. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában