Márton-nap Balatonkenesén

2023.11.12. 14:44

Újbort kóstoltak a libavacsorához a borlovagok

Újborkóstolóval egybekötött libavacsorát rendezett hétvégén a Kelet-Balatoni Borlovagrend.

Marton Attila

Fotó: szervezők/Nádasi Elemér

A Márton-naphoz több népszokás is kötődik, ezek egyike, hogy az újborok általában ekkorra erjedtek ki, így már meg lehetett kóstolni a friss nedűket. Ez a szokás adta az ötletet a balatonkenesei eseményhez is. Győrfi Károly, a Kelet-Balatoni Borlovagrend elnök-nagymestere elmondta, Márton-napja alkalmából hagyományteremtő szándékkal szervezték meg a programot. Az esemény délután az újborok megáldásával kezdődött a helyi református templomban. A résztvevők – a borlovagrend mintegy húsz tagja a Balaton keleti medencéjéből – Sipos Csaba kántor orgonajátékára vonultak be a templomba, ahol Németh Péter lelkész mondott áldást a borokra és azokra, akik munkájukkal járultak hozzá a nedűk elkészítéséhez. A Márton-napi hagyományokról Takács Alexa borkirálynő beszélt a jelenlévőknek. 

A program ezután a borlovagi pincében folytatódott libavacsorával és az újborok kóstolásával. A jó hangulatú, késő estébe nyúló borvacsorán mintegy húszféle, a tájegységre jellemző újbort kóstoltak a résztvevők, többek között olaszrizlinget, kékfrankost és többféle rozét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában